ΕΛΛΑΔΑ

Εφοδος στους επαγγελματίες για φόρους

εφοδος-στους-επαγγελματίες-για-φόρου-851206

Εξειδικευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και δημοσιονομικό έλεγχο σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, με ανώτατα όρια πιστώσεων ανά υπουργείο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, στις βασικές προτάσεις του ΔΝΤ για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η κυβέρνηση είναι οι αδύναμοι θεσμοί στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και η αδυναμία του φορολογικού συστήματος να εξασφαλίσει ένα αποδεκτό επίπεδο συμμόρφωσης.
Συνεπώς, τονίζεται, υπάρχει άμεση ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μέτρα -άμεσα και μεσοπρόθεσμα- που θα βοηθήσουν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Δημοσιονομική Διαχείριση
Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως όπως επισημαίνεται, οι μεγάλες υπερβάσεις δαπανών αφορούν κυρίως τη γενική κυβέρνηση (υγεία και ασφαλιστικό σύστημα). Έτσι, οι άμεσες ενέργειες για την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών πρέπει να περιλαμβάνουν:
• Δημοσιονομικό έλεγχο και κοινοποίηση των στοιχείων σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, περιλαμβάνοντας και τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης (άμεσα).
• Έλεγχο των δαπανών με παρακολούθηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται από τους φορείς του δημοσίου (άμεσα).
• Βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρακολούθησης, με την παρουσίαση στο Κοινοβούλιο μιας δημοσιονομικής στρατηγικής με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το Κράτος, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ
• Μετάφραση του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών στόχων σε ανώτατα όρια πιστώσεων ανά Υπουργείο για το 2011 (Ιούνιος).
Φορολογική Διοίκηση
Οπως αναφέρεται, οι κύριες προκλήσεις για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι η υψηλή φοροδιαφυγή και διαφθορά και οι διαρθρωτικές αδυναμίες στη διαχείριση της φορολογικής συμμόρφωσης που επιτείνει τα χρόνια προβλήματα και καθιστά άμεση την ανάγκη ανάκτησης του ελέγχου του συστήματος από τη διοίκηση.
Για το λόγο αυτό, απαιτείται αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και αποκατάσταση της συμμόρφωσης.
Έτσι, αφενός χρειάζεται να γίνει δημόσια γνωστή η στρατηγική για την καταπολέμηση της μόνιμης φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της συμμόρφωσης και αφετέρου να υπάρξουν νέες δομές διαχείρισης του έργου της μετάβασης σε ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα όπως:
- Η δημιουργία ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο Υπουργείο Οικονομικών, διοικούμενη και υποστηριζόμενη σε υψηλό επίπεδο.
- Η δημιουργία μιας επιτελικής ομάδας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Γενικών Γραμματέων.
Τέλος, οι διαρθρωτικές αλλαγές για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης συμμόρφωσης πρέπει να περιλαμβάνουν:
• Ενίσχυση της ικανότητας στρατηγικής διοίκησης και σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων.
• Ανάπτυξη και διατήρηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης κινδύνου φορολογικής συμμόρφωσης.
• Ουσιαστική βελτίωση της διαχείρισης των ελέγχων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτροπή φορολογικών παραβάσεων μέσα από ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου