ΕΛΛΑΔΑ

Στις Βρυξέλλες ο Ν.Κοτζιάς για την εαρινή Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

στις-βρυξέλλες-ο-ν-κοτζιάς-για-την-εαρι-847257

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (19-20 Μαΐου), προπαρασκευαστική της Συνόδου Κορυφής που έχει πρoγραμματισθεί για τις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία. Μία συνεδρίαση σημαντική καθώς βασικά θέματα συζήτησης θα είναι, εκτός από την συμβολή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό και τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και τη Ρωσία.

Στις εργασίες της Συνόδου Υπουργών θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως παρατηρητής και το Μαυροβούνιο, αφού προηγηθεί της συνεδρίασης η σχετική υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησής του. Όπως έχει τονίσει ο κ. Κοτζιάς, σε όλες τις επαφές του με τους ομολόγους του των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα υποστηρίζει την προσχώρησή τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι κάθε υποψηφιότητα θα εξετάζεται χωριστά και θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Συμμαχία.

Ειδικότερα στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της Συνόδου βρίσκεται κατ’ αρχάς η ενίσχυση της προβολής σταθερότητας («projecting stability») πέρα από τα σύνορα της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου του Νότου. Στο πλαίσιο αυτό θα αποτιμηθούν προγράμματα οικοδόμησης αμυντικών δυνατοτήτων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ιράκ και την Ιορδανία, καθώς και η παροχή υποστήριξης στην Τυνησία.

Βασικό θέμα θα αποτελέσει και η συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, το μέλλον της και οι τρόποι που μπορούν να καταστήσουν αυτή τη συμβολή πιο αποτελεσματική, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία και που παρεμποδίζουν την ομαλή υλοποίησή της.

Στο δείπνο, θα συζητηθεί η σχέση ΝΑΤΟ-Ρωσίας και θα γίνει μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα του τελευταίου Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών που θεωρούν ότι η Ρωσία πρέπει να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ότι μέσω του διαλόγου με τη Ρωσία μπορεί να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και διαφάνειας.

Επίσης, θα συζητηθεί η σχέση ΝΑΤΟ-ΕΕ, με συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι καθώς και των ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας. Αντικείμενο είναι η Κοινή Δήλωση των δύο οργανισμών, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου αλλά και της Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει από καιρό εκφράσει τη θέλησή του για μια στενή σχέση ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών υπό την προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, ότι θα διατηρηθεί η αυτονομία λήψης αποφάσεων και κυρίως ότι η συνεργασία θα περιλαμβάνει όλα τα κράτη-μέλη, δηλαδή και την Κύπρο.

Τέλος, θα γίνει μία ανασκόπηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν και του ρόλου της Συμμαχίας στην αποστολή Resolute Support.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου