ΕΛΛΑΔΑ

Δεν έχει επηρεάσει την ατμόσφαιρα η τέφρα

δεν-έχει-επηρεάσει-την-ατμόσφαιρα-η-τέ-851206

Καμία επίδραση από την τέφρα του ηφαιστείου της Ισλανδίας δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από βασικές μετρήσεις για την ποσότητα των αιωρημάτων, που πραγματοποίησε το τμήμα Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Οι μετρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε σταθμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ύψος 7-8 χιλιόμετρα από το έδαφος της γης, ενώ θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, σε συνθήκες ηλιοφάνειας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος, Αλκιβιάδη Μπάη, αν η ηφαιστειακή τέφρα φτάσει στη χώρα μας θα είναι αραιωμένη, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης που διανύει κι έτσι δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο κλίμα, εφόσον δεν εκλυθούν μεγάλες ποσότητες από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Μιχάλη Φυτίκα, η συμπεριφορά του ηφαιστείου έχει μεταβληθεί προς το καλύτερο, περνώντας από την εκρηκτική (έκρηξη αερίων μαζών και πετρωμάτων) στην εκχυτική (έκχυση λάβας) φάση.

Ήδη, από χθες, η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται από μικρότερη ένταση, καθώς οι εκτινάξεις του υλικού των εκρήξεων του δεν ξεπερνούν τα τρία χιλιόμετρα (από τα 6-7 των πρώτων ημερών). «Δεν είναι ένα από τα ζωηρότερα ηφαίστεια, καθώς χαρακτηρίζεται από μέτριες εκρήξεις, που όμως διήρκεσαν περισσότερες μέρες», δήλωσε ο κ. Φυτίκας.

Ένα ζωηρό ηφαίστειο μπορεί να εκτινάξει αέρια και πετρώματα σε ύψος μέχρι και 25 χιλιόμετρα, δραστηριότητα που διαρκεί συνήθως δύο μέρες. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο έδωσε εκρήξεις 6-7 χιλιομέτρων για περίπου 4 μέρες.

Πάντως, στα θεωρητικά σενάρια -που δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να προβλέψει κάποιος νωρίτερα- είναι η μεταφορά της δραστηριότητας του ηφαιστείου σε άλλο σημείο, καθώς ένα ηφαιστειακό συγκρότημα μπορεί να λειτουργεί για αρκετό χρονικό διάστημα με διακοπές.

Συστάσεις για την υγεία

"Δεν γνωρίζουμε, αν η τέφρα έχει ενεργειακές ουσίες. Το σίγουρο είναι ότι, τέτοιες ουσίες επηρεάζουν τα άτομα που έχουν άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και επιδεινώνουν την κατάστασή τους. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την πυκνότητα της τέφρας. Η εμπειρία που έχουμε εμείς από την τέφρα είναι από την περιοχή της Πτολεμαΐδας και εκεί η ποσότητά της είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που προβλέπεται ότι θα έρθει εδώ. Νομίζω όμως ότι η βροχή έχει σταματήσει την τέφρα", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, Δημήτρης Γκιουλέκας.

Ο ίδιος συνέστησε σε άτομα που πάσχουν από άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, σε περίπτωση που θα έρθει τέφρα, να μείνουν στο σπίτι τους και να μην βγαίνουν έξω εάν δεν είναι απόλυτη ανάγκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου