ΕΛΛΑΔΑ

Διακινούσαν με ΚΤΕΛ και ταξί τόνους λαθραίου καπνού Αγρινίου στην αγορά

διακινούσαν-με-κτελ-και-ταξί-τόνους-λα-3676

Ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ σε διαφυγόντες δασμούς-φόρους η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από τη λαθραία διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων καπνού, από πολυμελή εγκληματική ομάδα που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.

Πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αγρίνιο, Αθήνα και Πειραιά, συνελήφθησαν 10 μέλη της, και συγκεκριμένα 9 Έλληνες ηλικίας από 25 έως 59 ετών και ένας 28χρονος Πακιστανός.

Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες, μαζί με άλλα άτομα που αναζητούνται, τουλάχιστον κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο διακινούσαν στην εγχώρια κατανάλωση-μαύρη αγορά κομμένο χύμα καπνό Αγρινίου, σε ποσότητες που ξεπερνούσαν τους δύο τόνους μηνιαίως.

Στην πράξη, προμηθεύονταν από παραγωγούς αδήλωτες ποσότητες καπνών σε εκατοντάδες κιλά (σε άκοπα και ακατέργαστα φύλλα καπνού), στην τιμή των 3,40 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικών ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων κοπής, που είχαν εγκαταστήσει σε διάφορες αποθήκες και σε αγροτικές περιοχές στο Αγρίνιο, τα έκοβαν και τα διέθεταν χύμα στον τελικό καταναλωτή, σε πολλαπλάσια τιμή, προς 25 έως 40 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία και το είδος κοπής.

Τον κομμένο καπνό τον προωθούσαν μέσω ΚΤΕΛ ή με άλλους τρόπους στην Αθήνα, σε διακριτικές συσκευασίες χαρτοκιβωτίων βάρους 25 κιλών, αναγράφοντας ως παραλήπτες διάφορα ψευδώνυμα, για λόγους προφύλαξης.

Άλλα άτομα με δευτερεύοντες ρόλους, πχ οδηγοί ταξί, παραλάμβαναν τα δέματα από τις αποθήκες των ΚΤΕΛ της Αθήνας και τα μετέφεραν στους πραγματικούς αποδέκτες, για να τα συσκευάσουν, σε συσκευασίες λιανικής και να τα προωθήσουν στον τελικό καταναλωτή.

Τη διανομή του λαθραίου κομμένου καπνού στην Αθήνα αναλάμβαναν άτομα που κινούνταν με μοτοσικλέτες, ενώ με την αποστολή των συσκευασιών πανελλαδικά είχε επιφορτιστεί συνεργός τους-υπάλληλος εταιρείας ταχυμεταφορών. Από άλλα μέλη της ομάδας διακινούνταν σημαντικές ποσότητες λαθραίου χύμα καπνού και σε λαϊκές αγορές.

Για να βρίσκουν νέους πελάτες, οι δράστες έκαναν και σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.

Σε αστυνομικές έρευνες σε διάφορες αποθήκες σε αγροτικές περιοχές στο Αγρίνιο, σε διαμερίσματα στην Αθήνα και στο Κερατσίνι, καθώς και στις αποθήκες των ΚΤΕΛ Αγρινίου, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν πέντε τόνοι άκοπων φύλλων καπνού, 785 κιλά λαθραίος κομμένος καπνός και τέσσερα ειδικά ηλεκτροκίνητα μηχανήματα κοπής καπνού («χαβάνια»).

Με τη σε βάρος τους δικογραφία, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου