ΕΛΛΑΔΑ

Από αύριο οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ

από-αύριο-οι-διαβουλεύσεις-με-το-δντ-851206

Την αναβολή για μερικές ημέρες των προγραμματισμένων διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω των ακυρώσεων στις αεροπορικές πτήσεις εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Ως νέα προγραμματισμένη ημέρα έναρξης των διαβουλεύσεων το υπουργείο Οικονομικών ορίζει την Τετάρτη, «εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν». Οι επαφές ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν χθες Δευτέρα.

Ο Αντ. Σαμαράς
Το σημερινό σύστημα έχει καταρρεύσει και η χώρα χρειάζεται ένα νέο φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση της Διεθνούς Διαφάνειας.
Αναπτύσσοντας την άποψη του, είπε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, που ξεκινά από ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο να χαράσσει σχέδιο και να μοιράζει αρμοδιότητες.

Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να παράξει ανάπτυξη, αλλά μόνο ελλείμματα και χρέη, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονέκτημα της χώρας, ούτε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Η χώρα δηλώνει γενικευμένη κρίση της οικονομίας, της εθνικής δημοκρατίας και τελικά κρίση δημοσίου ήθους, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης εκτρέφει την διαφθορά.

Ευθύνες στη Ν.Δ.
Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στην κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς το Σαββατοκύριακο. «Ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη. Στις εκλογές η ΝΔ παρέδωσε στην κυριολεξία τη χώρα, γιατί την έφτασε στο σημείο της χρεοκοπίας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά υπό ποιες συνθήκες απέδρασε η ΝΔ, μέλος της οποίας ήταν και ο κ. Σαμαράς» δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής.
Για τον μηχανισμό στήριξης επανέλαβε ότι «επιθυμούμε να τον έχουμε έτοιμο, ώστε να ζητήσουμε την ενεργοποίησή του, όταν και εφόσον χρειαστεί». Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καταφέρει να δανειστούμε με τον καλύτερο τρόπο για τον ελληνικό λαό και πως αυτό θα το κάνουμε μέσα από τον μηχανισμό ή εκτός μηχανισμού.
Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είχε μιλήσει για ομολογιακό δολαριακό δάνειο.
Ν.Δ.: «Μπορούμε να
αποφύγουμε το ΔΝΤ»
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ παρακολουθεί και σήμερα τις εξελίξεις στο θέμα του δανεισμού της χώρας.
«Επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε το σαββατοκύριακο από τον Αντώνη Σαμαρά, πως η χώρα μας με το σωστό μείγμα πολιτικής μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση δανεισμού, ώστε να αποφύγουμε το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ που περιλαμβάνει και το ΔΝΤ» δήλωσε ο κ Παναγιωτόπουλος.
Επανέλαβε επίσης ότι «όπως είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου μας οδηγεί στο ΔΝΤ» και έκανε λόγο για προσφυγή που θα έχει συνέπειες. «Η αποφυγή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική μας στάση» τόνισε.
Τα κόμματα
Την εκτίμηση ότι αν βρεθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους στη διήμερη απεργία στις 21 και 22 Απριλίου του ΠΑΜΕ, αν «νεκρώσει» η Ελλάδα, τότε η κυβέρνηση θα προβληματιστεί, εξέφρασε σε ομιλία της σε εργαζόμενους στην Ελευσίνα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης, ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, δήλωσε αντίθετος τονίζοντας: «Το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Είναι απλά ο πιο σύντομος δρόμος, γεμάτος όμως λακκούβες και γκρεμούς».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Η έλευση του ΔΝΤ σηματοδοτεί μια προσπάθεια βίαιης ανατροπής της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Στις εργασιακές σχέσεις με την ταυτόχρονη έκρηξη της ανεργίας, στα εισοδήματα με την γενίκευση της φτώχειας, στο ασφαλιστικό με την ανατροπή του δημόσιου-κοινωνικού χαρακτήρα του.

Οχι νέα μέτρα
Δεν τίθεται θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης ή και στις διαβουλεύσεις, πριν από τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
«Τα μέτρα και οι αποφάσεις που πήραμε για το 2010 είναι υπεραρκετά, είναι περισσότερα από αυτά που θα μας ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά και οι άλλοι φορείς που αποτελούν το μηχανισμό στήριξης» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «συνεπώς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα χρειασθούν από το 2011 και έπειτα, ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αλλά τόνισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και δεν έχει «κλείσει» καμία συζήτηση.
Σχετικά με το εάν τα μέτρα του νέου ασφαλιστικού συστήματος θα εφαρμοστούν το 2013, αντί του 2018, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό είναι σε εξέλιξη και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εμμένει σε αυτά που είπε από την αρχή.

Ακόμη, για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτά τα δημοσιεύματα αφορούν προτάσεις του ΔΝΤ, εμείς όμως λέμε ότι το να αυξήσουμε δύο χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης δεν προσθέτει τίποτα, εκείνο που προσφέρει, όμως είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας κατά δύο χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου