ΕΛΛΑΔΑ

Τι κατέθεσε η τραγική μητέρα του 5χρονου που πέθανε από επίθεση ροντβάιλερ

τι-κατέθεσε-η-τραγική-μητέρα-του-5χρονο-5176

Διχάζουν τα ροτβάιλερ του 72χρονου συνταξιούχου, αξιωματικού του στρατού, που κατασπάραξαν τον 5χρονο Στάθη Παυλίδη, ανήμερα του Πάσχα στον Άργιλο Κοζάνης.

Η τριμελής επιτροπή του δήμου Κοζάνης έκρινε χθες ότι τα σκυλιά είναι επικίνδυνα και μάλιστα ήταν τόσο άγρια που χρειάστηκε η παρέμβαση του ιδιοκτήτη για να μπορέσουν να μπουν στο ειδικό όχημα και να απομακρυνθούν από το σπίτι.

Αντίθετη είναι η άποψη εκπροσώπων φιλοζωικών σωματείων, που ζητούν να τα υιοθετήσουν και να μην οδηγηθούν στην ευθανασία.

«Αν τα σκυλιά χαρακτηριστούν ως επικίνδυνα και ζητηθεί να απομακρυνθούν από το σπίτι, πρέπει να οδηγηθούν σε ευθανασία και αυτό είναι πολύ άδικο. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι ο θάνατος του αγοριού ήταν ένα τραγικό, τραγικότατο περιστατικό, που όμως οφείλεται στην αμέλεια του ιδιοκτήτη των σκύλων, ο οποίος είχε τα ζώα ανεκπαίδευτα στο σπίτι του. Η απόφαση της τριμελούς επιτροπής του δήμου πάρθηκε με σκοπό να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα», δήλωσε στο *Έθνος*, ο Δημήτρης Λιάνας, μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Κοζάνης και Περιχώρων ΑΓΓΙΖΩΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάνα, στην επιτροπή δεν κλήθηκαν μέλη του σωματείου που έχουν εμπειρία 25 χρόνων στην περισυλλογή και στη φροντίδα αδέσποτων σκύλων και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να πουν την άποψή τους και να βρουν οικογένειες πρόθυμες να τα υιοθετήσουν.

«Κανένα σκυλί δεν είναι άγριο από μόνο του. Για μας δεν ήταν περίεργο που είχε κάποιος 8 ροτβάιλερ στο σπίτι του, το έγκλημα ήταν που τα είχε ανεκπαίδευτα και σε συνθήκες που δεν γνωρίζουμε. Γιατί είναι πιθανόν οι συνθήκες διαβίωσης να έκαναν τα σκυλιά επιθετικά», σημείωσε ο κ. Λιάνας.

Η μητέρα του 5χρονου Στάθη, κλήθηκε για κατάθεση στην αστυνομία, δηλώνοντας παράλληλα παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Σοκαρισμένη ακόμη από το απίστευτης αγριότητας περιστατικό, η νεαρή μητέρα υποστήριξε πως το παιδί δεν θα μπορούσε να ανοίξει την «πόρτα» του υπογείου, όπου βρισκόταν τα σκυλιά, γιατί ήταν μικρόσωμο και όχι τόσο δυνατό.

Επιπλέον ανέφερε ότι ο μικρός δεν άνοιξε τον μεταλλικό σύρτη και δεν απελευθέρωσε τον σύρτη και αυτό το δικαιολόγησε στην απόσταση από το μέρος όπου φυλάσσονταν τα ζώα και το σημείο της επίθεσης.

Το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής του δήμου θα παραδοθεί στον εισαγγελέα Κοζάνης και στο δήμο, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ζώη Γακίδη, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί άμεσα είτε να γίνει ευθανασία, είτε να υιοθετηθούν. Για την τύχη των οκτώ σκυλιών, τρία από τα οποία είναι ροτβάιλερ και δύο από αυτά κατασπάραξαν το άτυχο παιδάκι, θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες η πενταμελής επιτροπή του δήμου, με απλή πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τριμελούς επιτροπής, κτηνίατρο, Γιώργο Βαμβακά, «δύο από τα ζώα είναι άρρωστα από τη νόσο λεϊσμανίαση, που είναι επικίνδυνη και μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ άλλα δύο ζώα έχουν ελάχιστη όραση, γεγονός που τα καθιστά περισσότερο επιθετικά».

Όπως έγινε επίσης γνωστό, κάποια από τα σκυλιά ήταν τόσο άγρια που κατάφεραν να κόψουν την αλυσίδα του κλουβιού στο καταφύγιο του δήμου, όπου μεταφέρθηκαν προσωρινά, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση του ιδιοκτήτη για να μπορέσουν οι υπεύθυνοι του δήμου να τα περισυλλέξουν και να τα οδηγήσουν στο νέο τους χώρο.

Πληροφορίες από την Κοζάνη αναφέρουν ότι ο 72χρονος ιδιοκτήτης τους όχι μόνο τα είχε ανεκπαίδευτα, αλλά σκόπιμα τα αγρίευε, καθώς κάποιοι αναφέρουν ότι τη νύχτα πήγαιναν φίλοι του και χτυπούσαν λαμαρίνες έξω από το σπίτι «για να δουν πόσο καλοί φύλακες είναι» και τα σκυλιά γαύγιζαν δυνατά και έδειχναν τα κοφτερά τους δόντια.

Μέσω των σελίδων φιλοζωικών σωματείων της Κοζάνης αρκετά άτομα από όλη την Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υιοθετήσουν κάποιο από τα οκτώ σκυλιά. Από την κτηνιατρική υπηρεσία έγινε γνωστό πως αν τελικά επιλεγεί η λύση της υιοθεσίας, τότε θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες από το καταφύγιο αδέσποτων ζώων, δηλαδή θα στειρωθούν και θα σημανθούν ηλεκτρονικά.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ριτζαλέου

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου