ΕΛΛΑΔΑ

«Μετωπική» Πάγκαλου με ΚΚΕ στη Βουλή

μετωπική-πάγκαλου-με-κκε-στη-βουλή-457690

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Νέα «πυρά» μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου και του εισηγητή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με το ζήτημα της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης «να τρομοκρατήσει το λαό για να δεχθεί αδιαμαρτύρητα τις ρυθμίσεις που προωθεί και με τις οποίες κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε λόγο για «βαρύτατη ύβρη», λέγοντας ότι το μόνο κόμμα που δεν αποδέχεται τον έλεγχο στα οικονομικά του είναι το ΚΚΕ.
«Δεν περιμέναμε τίποτε άλλο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, παρά να καταφύγει στον ωμό αντικομμουνισμό, που μας γυρίζει σε άλλες εποχές. Η διάταξη η συγκεκριμένη, αυτό που κάνει είναι να ξεπλένει μαύρο χρήμα», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, για να προκαλέσει και πάλι την απάντηση του κ. Πάγκαλου: «Αλλο να λέτε ότι αυτό το κάνει το νομοσχέδιο και άλλο να λέτε ότι το κάνει η κυβέρνηση».
Στο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας πως κατά τη συζήτηση της αντίστοιχης ρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας, το 2004, το ΚΚΕ είχε κρατήσει αντίστοιχη στάση.
«Τι έλεγε όμως ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Καστανίδης, ο κ. Κουτσούκος, ο κ. Κουσελάς, η κα Τζάκρη; Ακριβώς τα ίδια που λέει το ΚΚΕ» παρατήρησε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Πάντως, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο.
Το παρελθόν
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως το νομοσχέδιο «δεν κατατίθεται εν κενώ», αλλά «εν τω μέσω μιας οικονομικής ύφεσης, την ευθύνη της οποίας φέρει η Νέα Δημοκρατία, με τους πολίτες πεπεισμένους πως το φορολογικό σύστημα είναι άδικο, αναποτελεσματικό και πολύπλοκο».
Για νομοσχέδιο που θα συμβάλλει τα μέγιστα στη δίκαιη αναδιανομή, την αύξηση φορολογικών εσόδων και τη επιθυμητή μείωση ελλείμματος, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αν. Μακρυπίδης.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο Θ. Καράογλου, παραδέχθηκε αρχικά πως η δεινή δημοσιονομική κατάσταση οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση «και στα λάθη της τότε κυβέρνησης», αλλά ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι κατέστησε την Ελλάδα, «το μαύρο πρόβατο της υφηλίου, έναν επαίτη των αγορών».
Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ ο Ηλίας Πολατίδης κατηγόρησε το «τετρακομματικό κράτος των Αθηνών», πως αποποιείται τη λογική της εθνικής οικονομίας, ενώ στην πράξη επιβάλλει φορολογία στις επιχειρήσεις, αγνοώντας τους κινδύνους φυγής των κεφαλαίων σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, εκτίμησε πως από το νομοσχέδιο, «αντί για την τομή της φορολογικής δικαιοσύνης και εξυγίανσης, όταν εφαρμοστεί, θα προκύψουν νέες επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς, για τους συνταξιούχους, τους συνεπείς φορολογούμενους – τα διαχρονικά κορόιδα της υπόθεσης».
Εξεταστική
Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν αργεί η ώρα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση που είχε κάνει λίγο νωρίτερα ο Μ. Κεφαλογιάννης της ΝΔ σχετικά με το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, ο κ. Παπουτσής είπε: «Για τα υπόλοιπα όμως, από το 2004 μέχρι τώρα, ας κάνει λίγο υπομονή ο αγαπητός συνάδελφος ο κ. Κεφαλογιάννης και οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.
» Πλησιάζει ο χρόνος όπου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των εξεταστικών επιτροπών για τη Siemens και το Βατοπέδιο και έρχεται η σειρά και για την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία. Και τότε θα έχει την ευκαιρία και ο ίδιος και όλοι μας να ακούσουμε και να συζητήσουμε και με πολύ μεγάλη ευθύνη και προσοχή να απαντήσουμε στα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας και της κοινωνίας.»
H συζήτηση στη Βουλή, ιδιαίτερα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, αναλώθηκε σε μεγάλο βαθμό για το ποιος ευθύνεται για την εκτίναξη του χρέους, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αυτό έγινε κυρίως στα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια και τη ΝΔ ότι ατυτό συνέβη τη δεκαετία του 1980.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ έκανε λόγο για «αμηχανία» στο λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Θα κάνει αυτοκριτική; Θα μείνει σε μια στείρα καταγγελία; Δυστυχώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν ένα γεγονός: Ήταν όλοι τους εκεί, όταν έγιναν αυτά που έγιναν σ’ αυτή τη χώρα, και χειροκροτούσαν».
«Εμείς, να δεχθούμε το μερτικό της ευθύνης ότι εντρυφήσαμε σε δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία. Όμως δεν καταστρέψαμε εμείς την ελληνική οικονομία. Το χρέος είναι δικό σας παιδί, είναι παιδί του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, της χαμένης για την οικονομία, δεκαετίας του ‘80», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου