ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά ερωτήματα για την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων

σοβαρά-ερωτήματα-για-την-κινητοποίησ-28373

Σοβαρά ερωτηματικά αναδύονται για τη σκοπιμότητα της «θεατρικής» κινητοποίησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη βόρεια Ελλάδα και στα νησιά Χίο και Οινούσσες που διέταξε την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνική Άμυνας.

Η εμφάνιση του Πάνου Καμμένου με στολή παραλλαγής προφανώς συνιστά μία πολιτική κίνηση, η οποία σκοπό έχει να στείλει μήνυμα περισσότερο προς το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο, παρά προς τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα την Τουρκία. Η τελευταία, με κυνική μεθοδικότητα, «γάζωσε» τις τελευταίες ημέρες με μπαράζ υπερπτήσεων το Αιγαίο.

Το μήνυμα της Άγκυρας, τη στιγμή μάλιστα που κοντά στη Χίο έπλεε το ολλανδικό πολεμικό πλοίο «Van Amstel», υπήρξε ξεκάθαρο. Η τουρκική Αεροπορία επέλεξε να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των νησιών και την ίδια τη νατοϊκή επιχείρηση σε μία στιγμή που το πλοίο επισκεπτόταν η ολλανδή υπουργός Άμυνας Ζανίν Χένις, στις 12 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται δε ότι η Ολλανδία έχει συμβάλλει με ανθρώπινο δυναμικό και υλική υποστήριξη στην κατασκευή του hotspot στη Χίο. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με ολλανδικές πηγές, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό επεδόθη σε πραγματικό σόου στην περιοχή, ενώ τουρκικά μαχητικά πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τα νησιά.

Το ζήτημα είναι, όπως τουλάχιστον εκφραζόταν από κρίσιμες φωνές τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Πεντάγωνο, που αποσκοπούσε αυτή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Και στο ερώτημα αυτό δεν είχαν, μέχρι χθες άλλωστε, δοθεί σαφείς απαντήσεις.

Το μήνυμα που έλαβαν το πρωϊ της Πέμπτης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο οι στρατιωτικοί συντάκτες έλεγε: «Στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητος, πρωϊνές ώρες της Πέμπτης 14 Απριλίου 2016, διετάχθη ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης “Δ” βορείου τομέα καθώς και αεράμυνας περιοχής Χίου – Οινουσσών».

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξηγούσαν λίγο αργότερα πως, σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, επρόκειτο για μία τακτική άσκηση στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις των Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς για τη μεταφορά των οποίων χρησιμοποιήθηκαν εναέρια μέσα της Αεροπορίας Στρατού.

Ο σκοπός της άσκησης ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αισθανθεί ασφάλεια ο τοπικός πληθυσμός – προφανώς εξαιτίας των πρόσφατων επεισοδίων με τους μετανάστες/πρόσφυγες στην Ειδομένη και την επέμβαση των αστυνομικών και Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο για ποιον λόγο θα έπρεπε να έχει φοβηθεί ο τοπικός πληθυσμός…

Η υπόθεση με τη Χίο και τις Οινούσσες έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έβαλε στο στόχαστρο αυτή την περιοχή τις τελευταίες ημέρες με μπαράζ υπερπτήσεων και με συχνότητα ασυνήθιστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί δύο συνεχείς ημέρες, την Πέμπτη και την Τετάρτη, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 12 υπερπτήσεις (6 ημερησίως) είτε πάνω από τα δύο νησιά είτε πάνω από τη νησίδα Παναγιά (που είναι ακατοίκητη).

Δεν είναι σαφές αν η Παναγιά (όπου όπως έγραψε η συνάδελφος Ιωάννα Ηλιάδη της ιστοσελίδας OnAlert εστάλησαν καταδρομείς, ενώ το ίδιο έγινε και σε άλλα μικρονήσια) περιλαμβάνεται στις νησίδες και βράχους που αμφισβητεί η Άγκυρα στο πλαίσιο της «θεωρίας των γκρίζων ζωνών». Αυτό που είναι σαφές όμως είναι ότι έχοντας ενεργοποιήσει την αεράμυνα στη Χίο, η ελληνική πλευρά εισέρχεται μόνη της σε ένα δίλημμα: αν η αεράμυνα είναι ενεργή και οι υπερπτήσεις συνεχιστούν, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι τις τελευταίες ημέρες διεξαγόταν στη χώρα μας η άσκηση «Ηνίοχος», με τη συμμετοχή αμερικανικών και ισραηλινών αεροσκαφών. Αναμφίβολα, η άσκηση αυτή και ο συμβολισμός της δεν πρέπει να άρεσαν στην Άγκυρα και ιδιαίτερα στο Γενικό Επιτελείο της γείτονος. Οι υπερπτήσεις στη Χίο και στις Οινούσσες θα πρέπει να ειδωθούν και υπό αυτό το πρίσμα…

Αγγελος Αθανασόπουλος

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου