ΕΛΛΑΔΑ

Μπίζνες εκατομμυρίων από το λαθρεμπόριο χρυσού

μπίζνες-εκατομμυρίων-από-το-λαθρεμπό-37324

Κυκλώματα Τούρκων αγοράζουν μεγάλες ποσότητες χρυσού χωρίς παραστατικά από ενεχυροδανειστήρια στην Ελλάδα και τα εξάγουν παράνομα στην Τουρκία.

Από την αρχή του χρόνου σε τρεις περιπτώσεις έχουν κατασχεθεί στο τελωνείο Κήπων Εβρου συνολικά πάνω από 57 κιλά χρυσού σε πλάκες, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ. Στην τελευταία, μουσουλμάνος ταξιτζής από την Ξάνθη, με «χρυσή κούρσα» προσπάθησε να περάσει από τα σύνορα πριν από λίγες μέρες 33,5 κιλά χρυσού, ενώ στις προηγούμενες περιπτώσεις συνελήφθησαν Τούρκοι έμποροι, καθώς επίσης πατέρας και γιος από την ΠΓΔΜ.

Οι πλάκες χρυσού, συνήθως 14Κ και 18Κ (καρατίων), φεύγουν στην Τουρκία, όπου υπάρχουν ειδικά εργαστήρια καθαρισμού και μετατρέπονται σε φύλλα χρυσού, για λογαριασμό Τούρκων εμπόρων. Παρόμοια εργαστήρια υπάρχουν και στην Ιταλία, εκεί μάλιστα καταφεύγουν συνήθως ενεχυροδανειστήρια από τη δυτική Ελλάδα.

Αγχωμένος, ιδρωμένος και ιδιαίτερα βιαστικός ήταν ο 60χρονος ταξιτζής από την Ξάνθη που έφτασε νωρίς νωρίς το πρωί στο τελωνείο των Κήπων, με σκοπό να περάσει στην Τουρκία. Στις ερωτήσεις των τελωνειακών είπε ότι πήγαινε να φέρει κάποιους γνωστούς του από την απέναντι πλευρά, ενώ έδειξε να ενοχλείται όταν του ζήτησαν να ανοίξει τις δύο περίεργες τσάντες που είχε στο πορτμπαγκάζ. Εκπληκτοι οι τελωνειακοί βρήκαν μέσα σε αυτές 15 πλάκες χρυσού, 14Κ και 18Κ, επιμελώς τυλιγμένες με μεγάλες πετσέτες, ενώ στο διαχωριστικό ανάμεσα στη θέση του οδηγού και του συνοδηγού εντόπισαν άλλες 3 πλάκες, καθώς και 4 χρυσούς σταυρούς. Συνολικά το βάρος του χρυσού ήταν 33,5 κιλά.

Ο ταξιτζής συνελήφθη, ο χρυσός, όπως και το ταξί κατασχέθηκαν, όμως στον εισαγγελέα και στον ανακριτή όπου οδηγήθηκε αρνήθηκε να πει για λογαριασμό ποιου έκανε τη μεταφορά. Είπε απλώς ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από απόκρυψη, για να πάρει μαζί του στην Τουρκία τις δύο τσάντες, χωρίς να γνωρίζει ποιος θα τις παραλάμβανε! Η αξία του χρυσού υπολογίζεται στις 800.000€, ενώ τα πρόστιμα και οι φόροι που θα επιβληθούν θα ξεπερνούν τις 540.000€.

Στις αρχές Μαρτίου οι τελωνειακοί εντόπισαν 7 πλάκες χρυσού, 14Κ και 18Κ, βάρους περίπου 6,5 κιλών, στις αποσκευές δύο Τούρκων εμπόρων που έφτασαν από την Αθήνα και είχαν προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Η αξία του χρυσού ήταν 175.000€ και στους δράστες επιβλήθηκαν πρόστιμα (μαζί με τους φόρους) ύψους 80.000€.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι δύο Τούρκοι πέρασαν στη χώρα τους για να φέρουν χρήματα και να πάρουν τον χρυσό, αλλά συνελήφθησαν εκ νέου στα σύνορα, αυτήν τη φορά από τους τελωνειακούς της πατρίδας τους, επειδή μετέφεραν μεγάλο χρηματικό ποσό.

Επιταγή

Πάντως οι δύο έμποροι έστειλαν τα χρήματα με τραπεζική επιταγή και έτσι αποδέσμευσαν τις πλάκες χρυσού. Στα μέσα Ιανουαρίου πατέρας και γιος από την ΠΓΔΜ συνελήφθησαν στους Κήπους, καθώς επιχείρησαν να εξαγάγουν 8 πλάκες χρυσού, υψηλής καθαρότητας, 24Κ, βάρους περίπου 9 κιλών. Η αξία του χρυσού σε αυτή την περίπτωση, λόγω της καθαρότητάς του, υπολογίζεται στις 300.000€, ενώ τα πρόστιμα και οι φόροι που επιβλήθηκαν έφτασαν τις 215.000€. Οι δυο τους, αν και με μικρή καθυστέρηση, πλήρωσαν το πρόστιμο (!) και πήραν πίσω τις πλάκες χρυσού.

«Η εξαγωγή του χρυσού σε πλάκες δεν απαγορεύεται, αλλά οι προϋποθέσεις είναι αυστηρές. Πρέπει ο κάτοχος να έχει αποδεικτικά στοιχεία για το πόθεν έσχες και να πληρώσει τους φόρους που αναλογούν. Φυσικά να καταβάλει και τα τέλη εκτελωνισμού. Επειδή ωστόσο οι πλάκες αυτές είναι στην πλειονότητά τους παράνομες και προέρχονται από μη νόμιμες δοσοληψίες, οι κάτοχοί τους επιχειρούν να τις εξάγουν λαθραία», λένε στο «Εθνος» στελέχη του τελωνείου Κήπων Εβρου.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου