ΕΛΛΑΔΑ

Θύματα παραπληροφόρησης οι πρόσφυγες στον Πειραιά

θύματα-παραπληροφόρησης-οι-πρόσφυγε-49307

«Παγιδευμένοι» μέσα στα δίκτυα της παραπληροφόρησης οι πρόσφυγες και μετανάστες που συνεχίζουν να μένουν στο λιμάνι του Πειραιά, με επιτήδειους να συνεχίζουν να τους ζητούν να μην επιβιβαστούν σε λεωφορεία, καθώς τους υπόσχονται ότι θα έρθει η μέρα που θα ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλουν την παρουσία κυκλωμάτων που τους υπόσχονται έναντι αμοιβής να τους περάσουν τα σύνορα και να τους οδηγήσουν ως την Γερμανία.

Την ίδια στιγμή οι φορείς του Πειραιά που ασχολούνται με την φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στο λιμάνι βλέπουν αντί να μειώνεται ο αριθμός τους να αυξάνεται, καθώς αρκετοί που είχαν φύγει τις προηγούμενες ημέρες για δομές φιλοξενίας που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας γύρισαν πίσω καταγγέλλοντας απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και αυξημένη παρουσία αστυνομίας και στρατού.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο λιμάνι βρίσκονται περίπου 5.600 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 5.467 που ήταν την Δευτέρα, αν και δυο πλοία που έφτασαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά το «Blue Star 1» και το «Διαγόρας» δεν μετέφεραν κανέναν πρόσφυγα.

Πάντως στο μεγάλο λιμάνι ζητούν να έρθουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης με διερμηνείς για να συζητήσουν με τους πρόσφυγες και να τους πείσουν να πάνε στις δομές φιλοξενίας, γιατί δεν είναι ανθρώπινες οι συνθήκες που μένουν τώρα, στα πατώματα και σε σκηνές σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι αυτό αναμένεται να γίνει το πρώτο 10ημερο του Απριλίου, αφού πρώτα έχει επιτευχθεί η μεταφορά των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των σκηνών που στήνονται έξω από τους χώρους αναμονής επιβατών μέσα στους οποίους μένουν για πολλές ημέρες στο πάτωμα οι πρόσφυγες (ανάμεσα τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά). Σε επιφυλακή βρίσκονται διαρκώς λιμενικοί για την αποφυγή ατυχήματος, καθώς τα παιδιά παίζουν σε σημεία από τα οποία διέρχονται οχήματα όπως νταλίκες, ενώ υπάρχει και κίνδυνος να πέσουν στη θάλασσα.

Καθημερινά στο λιμάνι βρίσκονται εθελοντές που μοιράζουν ξηρά τροφή και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που συνεχίζουν να φέρνουν απλοί πολίτες, ενώ το ζήτημα του φαγητού το έχει αναλάβει ο Στρατός.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου