ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ.: Κανένα σχέδιο επίθεσης στις Βρυξέλλες δεν έχει σχέση με Ελλάδα

ελ-ασ-κανένα-σχέδιο-επίθεσης-στις-βρυξ-49781

«Στην Ελλάδα δεν έγινε καμιά προεργασία της επίθεσης στις Βρυξέλλες. Όσοι ανέφεραν ότι ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα είχαν έλθει το καλοκαίρι του 2015 στην Ελλάδα για να ετοιμάσουν το πλήγμα στην de facto πρωτεύουσα της Ευρώπης ξεχνούν κάτι σημαντικό: λίγα 24ωρα αργότερα τα ίδια πρόσωπα είχαν εντοπισθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας έμειναν για λίγες ώρες. Eξάλλου, αφού έχει διαπιστωθεί ότι ο ίδιος πυρήνας ενόπλων οργάνωσε τις επιθέσεις αρχικά στο Παρίσι και μετά στις Βρυξέλλες, είναι δυνατόν αυτοί που έμειναν για λίγο στην Ελλάδα να ετοίμαζαν τη… δεύτερη αιματηρή ενέργεια στη βελγική πρωτεύουσα και να “παρέκαμπταν” τον σχεδιασμό για την πρώτη, στη Γαλλία, που ήταν σαφώς μεγαλύτερου βεληνεκούς; Ακόμη και γι’ αυτό που λένε, ότι στην Αθήνα βρέθηκαν χάρτες του αεροδρομίου των Βρυξελλών, δεν έχουν προσέξει ότι αυτά τα σχεδιαγράμματα βρίσκονται στον επίσημο δικτυακό τόπο του αεροδρομίου της βελγικής πρωτεύουσας;»

Αυτό επεσήμαναν μιλώντας στο «Βήμα» έλληνες αξιωματούχοι που παρακολουθούν την εξέλιξη της έρευνας των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών για τις αιματηρές επιθέσεις των τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες πριν από μία εβδομάδα. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «ασαφή στοιχεία από τις έρευνες των ευρωπαϊκών διωκτικών υπηρεσιών αλλά και σύγχυση σε πολλά ξένα ΜΜΕ, που αγνοούν βασικές παραμέτρους της υπόθεσης».

Τις τελευταίες ώρες σε ξένα ΜΜΕ σημειωνόταν ότι το καλοκαίρι του 2015 είχαν βρεθεί στη χώρα μας –κυρίως στην Πάτρα– ο Ιμπραχίμ ελ Μπακραουί, ο αδελφός του Χαλίντ και ο Ναζίμ Λασραουί (οι βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο και στο μετρό), όπως και ο ύποπτος-κλειδί Σαλά Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Με την παράλληλη διατύπωση «ισχυρισμών» ότι «στην Ελλάδα ίσως καταστρώθηκε το σχέδιο επίθεσης στις Βρυξέλλες».

Ωστόσο, όπως σημειώνουν αστυνομικοί, «πράγματι στην Πάτρα είχε μεταβεί την 1η Αυγούστου 2015 ο Αμπντεσλάμ . Όμως στην αχαϊκή πόλη φέρεται να παρέλαβε τον άλλον βομβιστή, τον Ναζίμ Λασραουί, που μόλις είχε επιστρέψει από διετή εκπαίδευση στη Συρία, και αναχώρησαν σχεδόν αμέσως για Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6 Αυγούστου στο αυτοκίνητο του Αμπντεσλάμ, στο οποίο φαίνεται να επέβαινε ο Λαχραουί και άλλος ένας τζιχαντιστής (συνελήφθη στην Αττάλεια της Τουρκίας μετά τη σφαγή στο Παρίσι), είχε κοπεί κλήση στην περιφέρεια Βένετο στην Ιταλία. Ο Ιμπραχίμ ελ Μπακραουί ξέρουμε ότι πέρασε για λίγες ώρες από την Ελλάδα προκειμένου να μεταβεί στην Τουρκία όπου συνελήφθη. Ο αδελφός του έφθασε στα τέλη Ιουλίου στην Πάτρα, όπου χάνονται τα ίχνη του. Όμως θεωρείται ότι και αυτός αναχώρησε σύντομα από τη χώρα μας με προορισμό είτε την Τουρκία για να συναντήσει τον αδελφό του είτε “ενώθηκε” με την ομάδα του Αμπντεσλάμ .

Με το δεδομένο ότι ο Λαχραουί συμμετείχε στην κατασκευή των βομβών που χρησιμοποίησαν καμικάζι στο Παρίσι, είναι προφανώς ότι όλες αυτές οι κινήσεις ήταν τμήματα σχεδίου των ενόπλων που είχαν ευρωπαϊκά διαβατήρια να πάνε και να επιστρέψουν από τη Συρία –με απλή διέλευση από την Ελλάδα– προκειμένου σε πρώτη φάση να αιματοκυλίσουν τη γαλλική πρωτεύουσα και ύστερα τη βελγική. Και ο κύριος χώρος όπου σχεδιάστηκαν αυτές οι επιθέσεις ήταν το προάστιο Μολενμπέκ του Βελγίου…»

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν στοιχεία της Europol και άλλων κεντρικών υπηρεσιών ότι μετά την επίθεση στο Παρίσι οι καταγεγραμμένοι ύποπτοι ευρωπαίοι πολίτες για συμμετοχή στον ISIS ανέρχονταν σε 7.700. Οι ύποπτοι στο πρόγραμμα «Travelers» –άτομα δηλαδή που ταξίδεψαν με άγνωστους σκοπούς από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή ή και αντιστρόφως– ανέρχονται σε 18.752 έναντι μόλς 3.600 πριν από έναν χρόνο. Καθώς ότι μόνο το 2016 έχουν προστεθεί στις σχετικές λίστες 379 νέοι ύποπτοι για συμμετοχή στον ISIS. Επιπλέον στο πρόγραμμα «Hydra» για την ανταλλαγή πληροφοριών για την κίνηση υπόπτων ισλαμιστών έχουν καταγραφεί 620.000 πληροφοριακά δεδομένα για 64.000 συνολικά πρόσωπα (εμπλεκόμενα και μη) και 11.000 «δίκτυα ισλαμιστών».

Το μυστικό του «γαντιού» των βομβιστών

Αναφέρεται, τέλος, ότι το βίντεο που δημοσιοποίησαν οι βελγικές αρχές για την κίνηση των τριών βομβιστών στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών φαίνεται να επιβεβαιώνει τις αναφορές προ πέντε ημερών στο «Βήμα» (http://www.tovima.gr/world/article/?aid=787237) ειδικών αναλυτών ότι οι δύο μαυροφορεμένοι βομβιστές δεν φορούν κανένα γάντι που υποτίθεται –σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ– ότι υπέκρυπταν τον μηχανισμό πυροδότησης. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, «παρότι οι βελγικές αρχές διατηρούν θολό το συγκεκριμένο σημείο για να αναδειχθεί η φιγούρα του λευκοντυμένου άγνωστου δράστη, διακρίνεται από το σύνολο των πλάνων ότι οι δύο συνεργοί του έχουν γυμνά χέρια και δεν φορούν κανένα γάντι…»

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου