Η ΕΛ.ΑΣ συνδέει τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες με αυτές στο Παρίσι

Τελευταία ενημέρωση: 2016-03-22, 13:34:30
Η ΕΛ.ΑΣ συνδέει τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες με αυτές στο Παρίσι

«Πρόκειται για ένα μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων από δίκτυο δραστών που πιθανόν έχει σχέση με εκείνο που αιματοκύλησε το Παρίσι, τον περασμένο Ιούνιο και έχει βάση σε Γαλλία και Βέλγιο. Μετά τις πολλαπλές επιθέσεις στο Παρίσι οι τζιχαντιστές απείλησαν με νέο κύκλο αιματηρών ενεργειών σε Λονδίνο, Ρώμη, αλλά και Ουάσιγκτον. Ανt’ αυτού βλέπουμε να επανέρχονται στο «δίπολο» Βρυξελλών - Παρισιού απ όπου εκπορεύτηκε και η επίθεση με τους 130 νεκρούς στην γαλλική πρωτεύουσα. Να σημειωθεί ότι η απόσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις είναι μόνο 320 χιλ. Η νέα επίθεση μας δείχνει δυστυχώς ότι όποια ετοιμότητα να υπάρχει κι όποιο σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών και αν αναπτύσσεται, οι δυνατότητες των αρχών ασφαλείας για αποτροπή τέτοιου είδους ενεργειών είναι σχετικά περιορισμένη. Είναι προφανές ότι η νέα αυτή εκατόμβη νεκρών από επιθέσεις αυτοκτονίας θα δημιουργήσει περαιτέρω αίσθηση ανασφάλειας στην Ευρώπη, αυστηρότερους διασυνοριακούς ελέγχους και περαιτέρω δυσκαμψία στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος. Κάτι που πιθανόν να είναι πάλι σε βάρος της χώρας μας».

Αυτό επισήμαναν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, λίγες ώρες μετά το νέο αιματηρό τρομοκρατικό κτύπημα, προφανώς του ISIS, στις Βρυξέλλες. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. περιμένουν πλέον την ενημέρωση των βελγικών αρχών σχετικά με την ταυτότητα των δραστών των επιθέσεων αυτοκτονίας στο Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετασθεί αν υπάρχει περίπτωση να εισήλθαν κι αυτοί τους τελευταίους μήνες μέσα από τη χώρα μας ή πρόκειται για «σύμπτυξη» ενόπλων με διαφορετικό τρόπο.

Στελέχη της ΕΛΑΣ επισήμαναν πάντως ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν 7-10 τέτοιου είδους περιπτώσεις διέλευσης υπόπτων για συμμετοχή στον ISIS οι οποίες ωστόσο θεωρούντο «ελέγξιμες».

Οι αξιωματούχοι των ελληνικών αρχών υπενθύμιζαν ακόμη ότι «μετά το μακελειό στο Παρίσι, εκπρόσωποι του ISIS είχαν αναφέρει ότι μόλις υπήρχε σχετικός εφησυχασμός θα προχωρούσαν σε αιφνιδιαστικά κτυπήματα. Κάτι δηλαδή που συνέβη και με τη σημερινή σφαγή στις Βρυξέλλες. Ακόμη πρέπει να επισημανθεί ότι τώρα προτιμήθηκαν επιθέσεις αυτοκτονίας σε αεροδρόμιο και μετρό, σε μία ενέργεια που φαίνεται να έχει ομοιότητες με εκείνες σε Μαδρίτη και Λονδίνο την περίοδο 2003-2005 από την «Αλ Κάιντα». Ο προσηλυτισμός, η εκπαίδευση και η μαζική παραγωγή δραστών για επιθέσεις αυτοκτονίας σε συνδυασμό με την εύκολη ανεύρεση εκρηκτικών, δείχνει την μεγάλη δυσκολία αποτροπής τέτοιου είδους ενεργειών».

Τέλος στελέχη των διωκτικών αρχών σημείωναν ότι «παρ’ ότι προ πέντε μηνών σκοτώθηκε από τις γαλλικές αρχές ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σφαγής στο Παρίσι όπως κι άλλων επιθέσεων στην Ευρώπη, Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο ISIS αναπλήρωσε το «κενό» του στην προεργασία τέτοιου είδους ενεργειών και ετοιμάσθηκε νέα επίθεση, αυτή την φορά στη βελγική πρωτεύουσα».

tovima.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
8
=