ΕΛΛΑΔΑ

Διετής διορία στις βιομηχανίες για τα επικίνδυνα απόβλητα

διετής-διορία-στις-βιομηχανίες-για-τα-66263

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα πρέπει οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται επί ελληνικού εδάφους να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες διαχείρισης του συνόλου των αποθηκευμένων στις εγκαταστάσεις τους επικίνδυνων αποβλήτων.

Αυτό αναφέρεται ρητώς σε εγκύκλιο που απέστειλε στις 11 Μαρτίου η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Χριστίνα Μπαριτάκη στις αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας και των Περιφερειών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το συγκεκριμένο έγγραφο του υπουργείου έρχεται λίγες ημέρες αφότου η υπόθεση νέας προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Ελλάδας για ανυπαρξία σχεδίου διαχείρισης επικίνδυνων απόβλητων, εισήχθη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν ζητά την επιβολή προστίμου μεγαλύτερου των 18 εκατ. ευρώ, συν 72.864 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης του 2009, από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση ως τη συμμόρφωση.

Στο έγγραφο του υπουργείου αναφέρεται ότι έχει διαπιστωθεί η επί μακρόν παραμονή αποβλήτων που έχουν παραχθεί κατά τα προηγούμενα έτη («ιστορικά» απόβλητα) εντός βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Γίνεται μάλιστα σαφές ότι συνιστά παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όταν η παραμονή των αποβλήτων εντός μιας βιομηχανικής εγκατάστασης υπερβαίνει τα τρία χρόνια πριν από την ανάκτηση και το ένα έτος πριν από τη διάθεσή τους.

Η γενική γραμματέας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στο εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προβλέπεται ότι ως το τέλος Ιουνίου 2016 οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν επί σειρά ετών συσσωρεύσει βιομηχανικά απόβλητα πρέπει να υποβάλουν προγράμματα συμμόρφωσης για την απομάκρυνση και διαχείριση των ιστορικά αποθηκευμένων αποβλήτων, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και ιδίως την επικινδυνότητα και την ποσότητά τους.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου, ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 πρέπει να έχει προχωρήσει η υλοποίηση των εγκεκριμένων προγραμμάτων και σχεδίων συμμόρφωσης από τους υπόχρεους, για την ασφαλή διαχείριση των αποθηκευμένων ποσοτήτων και την αποκατάσταση των χώρων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, ο φορέας εκμετάλλευσης της ενδιαφερόμενης βιομηχανικής εγκατάστασης θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Στην άμεση, και οπωσδήποτε πριν από την ανανέωση ή τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) της αντίστοιχης δραστηριότητας, κατάρτιση και υποβολή στην αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αρχή, ενός προγράμματος συμμόρφωσης, στο οποίο θα περιλαμβάνεται σαφές και υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης και διαχείρισης των εν λόγω αποβλήτων. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προγραμμάτων συμμόρφωσης ορίζεται η 30.6.2016.
  • Στην ολοκλήρωση των εργασιών διαχείρισης του συνόλου των αποθηκευμένων στις εγκαταστάσεις του αποβλήτων μέχρι τις 30.6.2018.

Η έγκριση των προγραμμάτων συμμόρφωσης γίνεται από την αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αρχή, ανάλογα με την κατάταξη του έργου ή της δραστηριότητας, με τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της εγκατάστασης, εφόσον αυτό απαιτείται, αφού ληφθούν υπόψη η ποσότητα, η επικινδυνότητα, ο τρόπος και το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.

Φορείς εκμετάλλευσης, οι οποίοι πριν από την έκδοση της εγκυκλίου έχουν υποβάλει φακέλους για περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, οφείλουν να υποβάλουν στις κατά περίπτωση αρμόδιες για την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους αρχές τα προβλεπόμενα προγράμματα συμμόρφωσης έως τις 30.6.2016. Στις περιπτώσεις αυτές δεν παρακωλύεται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης με την προϋπόθεση ότι η προαναφερόμενη υποχρέωση θα συμπεριλαμβάνεται στους περιβαλλοντικούς όρους της απόφασης.

Οι αδειοδοτούσες αρχές, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν για την ύπαρξη ιστορικά αποθηκευμένων αποβλήτων, καλούνται από το υπουργείο να προβούν σε σχετικές ενέργειες για την εφαρμογή της νέας εγκυκλίου.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου