ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς δικαίωμα συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων οι οδοντίατροι

χωρίς-δικαίωμα-συνταγογράφησης-διαγ-66991

Για αποκλεισμό από το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ των οδοντιάτρων των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ, κανει λόγο η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Μάλιστα, χαρακτηρίζει την απόφαση «αιφνιδιαστική» η οποία συνιστά παρεμπόδιση άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η εφαμορμή των υπουργικών αποφάσεων ΦΕΚ 2243 Β’/18-8-2014 και 35 Β’/14-1-2015 αποκλείει τους οδοντιάτρους του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση χαμηλού κόστους διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων.

Οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις είχαν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν ως στόχο τον περιορισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, οι οδοντίατροι κάνουν λόγο για αιφνίδιο αποκλεισμό τους που παρεμποδίζει την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, καθώς οι εργαζόμενοι σε δημόσιες δομές υγείας δεν θα μπορούν να γράψουν στους ασθενείς ούτε μία ακτινογραφία ή μια εξέταση αίματος.

«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την ως άνω απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία υπογραμμίζει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο το γεγονός ότι η δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη στην χώρα μας παραμένει εντελώς περιθωριακή» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι οδοντίατροι του δημοσίου τομέα Υγείας καλούν τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αναθεωρήσει τις συγκεκριμένες αποφάσεις δίνοντας τους την δυνατότητα συνταγογράφηση διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου