ΕΛΛΑΔΑ

Οι ηλικιωμένοι που συγκίνησαν τον κόσμο: Οταν υπάρχει ανθρωπιά, δεν υπάρχει φόβος

οι-ηλικιωμένοι-που-συγκίνησαν-τον-κόσ-69159

Για το μάθημα ανθρωπιάς που παρέδωσαν στην Ελλάδα αλλά και πέρα από τα σύνορα μίλησε σήμερα το ηλικιωμένο ζευγάρι από την Ειδομένη, το οποίο κατεγράφη από γερμανική εκπομπή να δέχεται την ευγνωμοσύνη μιας προσφυγοπούλας που φιλοξένησε στο σπίτι του.

Όλα συνέβησαν όταν δημοσιογράφος και το τηλεοπτικό συνεργείο του γερμανικού καναλιού ARD σε ρεπορτάζ τους για τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εκλωβιστεί στην Ειδομένη, έπαιρνε συνέντευξη από το ζευγάρι αυτό. Εκείνη τη στιγμή μια γυναίκα πρόσφυγας άρχισε να φιλάει τα χέρια της κας Ελένης και του κ. Χρήστου.

Όλοι τους δακρύζουν με το κανάλι να χρησιμοποιεί αυτά τα πλάνα ανθρωπιάς στο ρεπορτάζ του. «Δεν κάνουμε τίποτα ιδιαίτερο» λένε και οι δυο τους στην κάμερα.

Σήμερα, ο κ. 82χρονος Χρήστος και η κα. Ελένη μίλησαν για τις εικόνες που ζουν καθημερινά πολύ κοντά στα, κλειστά πλέον, σύνορα με τα Σκόπια.

«Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι αλλά ήσυχοι και πολλοί ευγενικοί. Θέλουν να μένουν κοντά στα σύνορα, ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν. Όσο μπορούμε βοηθάμε αλλά δεν φτάνει. Κάτι πρέπει να γίνει», λέει η κα Ελένη, προσθέτοντας: «Κι εμείς από τη Μικρά Ασία ήρθαμε πρόσφυγες, όλα αυτά που ζουν αυτοί οι άνθρωποι τα ζήσαμε μέσα από τους γονείς μας».

Στην ερώτηση αν φοβούνται που ανοίγουν το σπίτι τους σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, είναι κι οι δυο τους κατηγορηματικοί: «Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Όταν υπάρχει ανθρωπιά, δεν υπάρχει φόβος. Να μην φοβούνται οι άνθρωποι να ανοίγουν τα σπίτια τους», προτρέπει ο 82χρονος κ. Χρήστος ο οποίος λέει πως μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο λαμβάνει πράγματα από όλη την Ελλάδα προκειμένου να τα δίνει στους πρόσφυγες:

«Αναλάβαμε μεγάλη ευθύνη, θα πάω στον καταυλισμό να τα παραδώσω», λέει.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου