ΕΛΛΑΔΑ

«Παράθυρο» για αναθέσεις έργων σε συνοριακούς σταθμούς χωρίς προκήρυξη

παράθυρο-για-αναθέσεις-έργων-σε-συν-75512

Εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή στο σχέδιο νόμου «Συστήµατα Εγγύησης Καταθέσεων, Ταµείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις» δίνει το «πράσινο φως» για αναθέσεις μελετών, έργων και προμηθειών στις εγκαταστάσεις των συνοριακών σταθμών με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού ως και το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης του προσφυγικού ζητήματος.

Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος, ο οποίος δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζει ότι «για τα έργα, μελέτες, προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών που είναι απολύτως αναγκαία για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των συνοριακών σταθμών» είναι δυνατή η εφαρμογή του Ν.4325/2015 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 «για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης άμεσης συμμόρφωσης προς τα απαιτούμενα της εφαρμογής του κεκτημένου Σένγκεν».

Ο Ν. 4325/2015 τροποποιεί τον Ν.4033/2011 και ορίζει ότι «για θέματα στέγασης, σίτισης, υγιεινής, ίδρυσης και λειτουργίας υποδομών και για θέματα παροχής υπηρεσιών, προμηθειών και δημοσίων έργων, απολύτως αναγκαίων για τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής, υποδοχής, ασύλου και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών που εισέρχονται χωρίς τους νόμιμους τύπους στη χώρα και για τις οποίες συντρέχουν για χρονικό διάστημα έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2015 λόγοι κατεπείγουσας ανάγκης, οι οποίοι αιτιολογούνται πλήρως και επαρκώς με απόφαση της αναθέτουσας αρχής».

Η συγκεκριμένη τεκμηρίωση γίνεται με βάση το ΠΔ 60/2007, το οποίο προβλέπει ότι «είναι δυνατή στις σχετικές δημόσιες συμβάσεις έργων, εκπόνησης μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, η εφαρμογή της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού».

Μάλιστα, είναι ενδιαφέρον ότι το ΠΔ 60/2007 έχει αντικατασταθεί από τον Ν. 4281/2014, ο οποίος επιτρέπει τη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, «στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για τις ενδιαφερόμενες αναθέτουσες αρχές, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού», εφόσον «οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη».

Στον νόμο που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, ορίζεται επίσης ότι έργα, μελέτες και προμήθειες που αφορούν την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων των συνοριακών σταθμών εγκρίνονται με απόφαση συντονιστή ή του ασκούντος καθήκοντα ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Επίσης, άλλο άρθρο προβλέπει ότι «κτίρια, εγκαταστάσεις κι εν γένει κατασκευές και δίκτυα που βρίσκονται στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας θεωρείται ότι έχουν ανεγερθεί και λειτουργούν νόμιμα».

Αχιλλέας Χεκίμογλου

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου