ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωπη με το κλείσιμο των συνόρων και τις τουρκικές απαιτήσεις η Αθήνα

αντιμέτωπη-με-το-κλείσιμο-των-συνόρων-76007

Αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της, αυτή του προσφυγικού, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, που υποδέχεται σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες τον Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία της Τουρκίας στην ανάσχεση των ροών προς το ευρωπαϊκό έδαφος. Αντίδραση του Βερολίνου στην αναφορά περί κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου, οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα.

Στη διμερή συνάντηση που είχαν πριν από τη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασαν από κοινού τη διαφωνία τους στην αναφορά στο τελικό σχέδιο συμπερασμάτων περί κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου.

Νωρίτερα και η εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ μίλησε για «εικασίες» στο κλείσιμο των συνόρων: «Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως, θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε» δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Πώς θα κινηθεί η Αθήνα

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ελληνική διπλωματία θα κινηθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Ο πρώτος άξονας θα είναι να οριστικοποιηθούν διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο δεύτερος θα είναι η αποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς τους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν έχει νόημα η διακινδύνευση της μετάβασής τους στην Ελλάδα. Ο τρίτος θα είναι η οριστικοποίηση διαδικασιών για την επιστροφή στις χώρες τους και ο τέταρτος η οικονομική αποζημίωση της Ελλάδας για το άχθος της προσφυγικής κρίσης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρώπης αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής εικόνα σε πρόσφυγες και μετανάστες πως η Ελλάδα δεν συνιστά οδό μετάβασης προς τη βόρεια Ευρώπη.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως στο πλαίσιο αυτό επικρατεί η ιδέα ότι ακόμα και οι σύροι πρόσφυγες, που έχουν το δικαίωμα αίτησης παροχής ασύλου, δεν θα προωθούνται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, αλλά μέσω της Τουρκίας και το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αυτό που περιμένει σήμερα είναι «ουσιαστικά αποτελέσματα» για τη μείωση των προσφυγικών ροών, την κατάλυση των δικτύων διακινητών, τις ταχύτερες και αξιόπιστες διαδικασίες μετεγκατάστασης.

Πριν ξεκινήσει η Σύνοδος ο Αλ.Τσίπρας είχε διμερείς επαφές με τον Νικο Αναστασιάδη, τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την Ανγκελα Μέρκελ.

Η στάση της Τουρκίας

Δίνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει η Τουρκία και σε αυτή τη διαπραγμάτευση, προσερχόμενος ο Νταβούτογλου έβαλε στο τραπέζι τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ.

«Ελπίζω ότι δεν θα επικεντρωθούμε μόνο στην παράτυπη μετανάστευση, αλλά και στην τουρκική διαδικασία ένταξης στην ΕΕ» είπε και πρόσθεσε: «Θα είναι σημείο καμπής με θετικό τρόπο στις σχέσεις μας».

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου