Πάνω από 33.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα

Τελευταία ενημέρωση: 2016-03-07, 09:32:44
Πάνω από 33.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα

Περισσότεροι από 33.000 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν με το «σταγονόμετρο» τη διέλευση από τα σύνορα, ενώ συνεχείς είναι οι αφίξεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σήμερα εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από την Ειδομένη μόνον 239 άνθρωποι, ενώ στη Λέσβο και τη Χίο έφτασαν 770 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πρωί της Δευτέρας κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 571 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» από τα Δωδεκάνησα με 157 άτομα.

Το βράδυ της Κυριακής κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» με 229 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο, Λέσβο και Σάμο. Στο λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη τοποθετηθεί ένας προκάτ οικίσκος από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά όπου από σήμερα θα λειτουργήσει ως κέντρο συντονισμού για τη διαχείριση των αναγκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα ανέρχονται σε 33.320.

Από αυτούς 6.211 βρίσκονται στα νησιά με περισσότερους στη Λέσβο (3.550), την Χίο (1.422) και στη Σάμο (489) ενώ στη ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 27.109 άτομα με τους περισσότερους να κατανέμονται στην Ειδομένη (8.000), στη Χέρσο (3.400), στο λιμάνι του Πειραιά (2.200), στο Ελληνικό (3.570), στα Διαβατά (2.136), στη Νέα Καβάλα Πολυκάστρου (2.797), στην ΠΑΘΕ Πολύκαστρο – PLAZA (1.050) και στο Σχιστό (1.423).

Ωστόσο, τα στοιχεία που δίνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι τελείως διαφορετικά, αφού ανεβάζει τον συνολικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα στους 50.000. «Είναι μία καθαρά ανθρωπιστική κρίση, ίσως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη διαχρονικά, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία» είπε στο Mega ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός, κάνοντας λόγο για 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα.
Μιλώντας επίσης στο Mega το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Δημήτρης Βίτσας είπε ότι στόχος είναι εντός της εβδομάδας να αποσυμφορηθεί η κατάσταση τόσο στην Ειδομένη όσο και στο λιμάνι του Πειραιά.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα 15 νέοι χώροι φιλοξενίας (hot spots) σε όλη τη χώρα, συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων.

Τέσσερις από αυτούς θα κατασκευαστούν στην Αττική (​Μαλακάσα, Αφίδνες, Άγιος Ανδρέας, Ελαιώνας) και οι υπόλοιποι 11 θα κατασκευαστούν σε: Δράμα, Θερμοπύλες, Ήπειρος, Θεσσαλία και Λιτόχωρο.

 

Ένταση στις Θερμοπύλες

Ένταση προκλήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών, στο ύψος των Θερμοπυλών, όταν πρόσφυγες, που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της περιοχής, προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρίας, ζητώντας να μεταφερθούν στην Ειδομένη, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε το βράδυ και οι πρόσφυγες επέστρεψαν στο χώρο όπου φιλοξενούνται.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
5
=