ΕΛΛΑΔΑ

Κουτσούμπας: Να δώσει η Ελλάδα στους πρόσφυγες ταξιδιωτικά έγγραφα

κουτσούμπας-να-δώσει-η-ελλάδα-στους-πρ-82307

Ο γ,γ, της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στην Μυτιλήνη τόνισε ότι «οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν είναι τα μεγαλύτερα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που ξεκίνησαν και συνεχίζουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, η Ρωσία».

Είπε ότι ο ανταγωνισμός και το παζάρι των χωρών αυτών, ξεκινά από το ποιές εταιρείες θα κερδίσουν από την ανοικοδόμηση της Συρίας, ποιές εταιρείες διακινδυνεύουν με απώλειες κερδών από την πώληση όπλων και συνεχίζεται με τους υδρογονάνθρακες, το μέγεθος των κοιτασμάτων σε φυσικό αέριο που είναι δεκαπλάσια σε μέγεθος από αυτό του Ισραήλ και τους αγωγούς.

Υπενθύμισε ότι το «ισλαμικό κράτος» είναι «το τερατώδες δημιούργημα των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους» και εγκάλεσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ότι επικαλούνται την αλληλεγγύη, την φιλοξενία και την ανθρωπιά των κατοίκων των νησιών και ολόκληρης της χώρας, αλλά «δεν λένε κουβέντα για τις επεμβάσεις των συμμάχων τους.»

Το ΚΚΕ επιμένει στην πρότασή του για απευθείας μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος), με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, αλλά και από τα ελληνικά νησιά στα κράτη τελικού προορισμού τους.

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε την πρόταση του κόμματος για εφοδιασμό με ταξιδιωτικά έγγραφα όσων επιθυμούν να πάνε σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ «κι επειδή αυτό δεν το προβλέπουν οι συνθήκες που έχει υπογράψει και η Ελλάδα, όπως είναι η Σένγκεν και το Δουβλίνο, με ανυπακοή και παραβίαση αυτών των αποφάσεων, έτσι όπως άλλωστε κάνουν και άλλες χώρες κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν μάλιστα και τόσο οξυμένο πρόβλημα όπως η χώρα μας.»

Ο γ.γ. του ΚΚΕ επανέλαβε ενόψει της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών πως δεν μπορεί να συμφωνήσει με την κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, «που από την πρώτη στιγμή χαιρέτισαν την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, γνωρίζοντας τι κινδύνους μπορεί αυτό να προκαλέσει, μεταξύ άλλων και σε σχέση με το πώς η Τουρκία θα αξιοποιήσει την παρουσία του στο Αιγαίο για να προβάλλει τις γνωστές της αξιώσεις για γκρίζες ζώνες και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας».

Ανέφερε το ΚΚΕ έχει ταχθεί κατά των hot spots αντιπροτείνοντας «ανθρώπινους, δημόσιους, ανοιχτούς, εντελώς προσωρινούς χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, λειτουργούντες αποκλειστικά με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» και χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή ΜΚΟ. «Το οργανωμένο συντεταγμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, ο ελληνικός λαός και η νεολαία του μπορούν να αναλάβουν την αλληλεγγύη και βοήθεια, την συμπαράσταση στο έργο αυτό».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση έθεσε το ερώτημα «από που κι ως που το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι θετική εξέλιξη για τον λαό, αφού νέα μέτρα, νέες απαιτήσεις κάθε τρεις και λίγο μπαίνουν στο τραπέζι ή από ολόκληρο το κουαρτέτο ή από τον καθένα τους ξεχωριστά όπως είναι το ΔΝΤ;»

«Η κυβέρνηση κρύβει ότι και στη φάση της όποιας υποτιθέμενης καπιταλιστικής ανάκαμψης, όλα τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα θα παραμείνουν, ενώ την ίδια στιγμή η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί, από τις γενικότερες εξελίξεις σε διεθνές κι ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος – το αντίθετο μάλιστα – μιας πιο βαθιάς και συγχρονισμένης κρίσης» πρόσθεσε.

Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, είπε ότι «η μόνη βιωσιμότητα που εξασφαλίζεται είναι του μεγάλου κεφαλαίου που χρόνια τώρα απαιτεί να ξεμπερδεύει το κράτος με τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, προκειμένου το χρήμα που θα του απομένει να δοθεί στους καπιταλιστές για τις επενδύσεις τους.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου