Γερμανικά ΜΜΕ: Στα διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα του Αιγαίου το ΝΑΤΟ

Τελευταία ενημέρωση: 2016-03-02, 13:41:20
Γερμανικά ΜΜΕ: Στα διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα του Αιγαίου το ΝΑΤΟ

Στην σημερινή επισκόπηση τύπου η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και γιατί αυτή καθυστερεί, η «τεχνητή ένταση» στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ αλλά και ο κίνδυνος πολιτικού χάους στην Αθήνα.

Στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αναφέρεται σήμερα η ελβετική Neue Zürcher Zeitung υπό τον τίτλο «Νατοϊκή αποστολή σε διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα - η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο εμποδίζει την ταχεία πρόοδο στην προσφυγική κρίση». Σχολιάζοντας το γεγονός ότι καθυστερεί η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η εφημερίδα σημειώνει ότι «τη δεκαετία του 1990 οι δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έφτασαν κοντά σε πόλεμο εξαιτίας διαφιλονικούμενων συνόρων στο Αιγαίο. Από το 2002 οι δυο γειτονικές χώρες αναζητούν λύση στη σύγκρουση. Τη Δευτέρα και την Τρίτη διαπραγματευτές διεξήγαγαν τον 60ό γύρο διαβουλεύσεων. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να προκαλέσει με απρόσεκτες παραχωρήσεις εθνικιστικούς κύκλους».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στη δέσμευση της Τουρκίας να δέχεται την επαναπροώθηση προσφύγων που θα διασώζονται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αλλά και τις ελληνικές αιτιάσεις ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται καν πρόσφυγες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου, η Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει: «Η τουρκική κυβέρνηση, που προφανώς αντιλαμβάνεται πλήρως το ρόλο κλειδί που κατέχει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δεν φαίνεται να επείγεται. Ποντάρει σε περαιτέρω παραχωρήσεις στη Σύνοδο με τους 28 ευρωπαίους ηγέτες στις 7 Μαρτίου. Το γεγονός λοιπόν ότι δεν μειώνονται οι προσφυγικές ροές δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη», επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι κατά τους πρώτους δυο μήνες του έτους διέσχισαν το Αιγαίο περίπου 120.000 άνθρωποι, τρεις φορές περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

 

«Πρόθεση» τα όσα διαδραματίζονται στα σύνορα

Την κλιμακούμενη κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ σχολιάζει η Kölner Stadt-Anzeiger: «Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα άμεσα την έμπρακτη βοήθεια της ΕΕ και διεθνών οργανώσεων αρωγής για τη στέγαση και περίθαλψη των προσφύγων, αλλά και την επαναπροώθηση εκείνων των οικονομικών μεταναστών που δεν έχουν πιθανότητες να λάβουν άσυλο. Πρωτίστως όμως η Ευρώπη θα πρέπει να συμφωνήσει σε μία δίκαιη κατανομή εκείνων που έχουν ανάγκη προστασίας. Η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα τεράστιο κέντρο κράτησης δεν μπορεί να είναι λύση. Όποιος σχεδιάζει κάτι τέτοιο ρισκάρει το να οδηγηθεί η Ελλάδα στο πολιτικό χάος».

Η Berliner Zeitung εκτιμά ότι τα όσα διαδραματίζονται στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, «δεν είναι μια λυπηρή καταστροφή. Είναι πρόθεση. Εάν κλείσουν τα σύνορα, τότε η Ελλάδα θα είναι ’άμεσα έτοιμη’ να αλλάξει στάση. Έτσι το διατύπωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς πριν συγκροτήσει τη συμμαχία του για το σφράγισμα της Βαλκανικής Οδού. Όταν η κατάσταση θα έχει φτάσει στο απροχώρητο, αυτή είναι τουλάχιστον η λογική του, οι Έλληνες θα κάνουν αυτό που εμείς θέλουμε».

 

«Δικαιολογημένη πράξη αυτοάμυνας» οι απειλές Τσίπρα

Η Stuttgarter Zeitung επισημαίνει ότι «(...) στην παρούσα φάση οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν έστω στα βασικά. Όταν ο πρωθυπουργός Τσίπρας απειλεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπλοκάρει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία, δεν πρόκειται για εκβιασμό αλλά για μια δικαιολογημένη πράξη άμυνας».

«Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια Σύνοδο για την Ελλάδα», εκτιμά η Die Welt. Διότι η χώρα είναι η επόμενη περίπτωση έκτακτης ανάγκης της ΕΕ στο προσφυγικό. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει διαμηνύσει ότι ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν με πλοιάρια αυξάνεται συνεχώς. Η ταλαιπωρημένη χώρα του Αλέξη Τσίπρα απειλείται επιπρόσθετα από ανθρωπιστική και πολιτική κρίση. Το σκεπτικό ότι ένα ενδεχόμενο ελληνικό χάος μπορεί να φανεί χρήσιμο για να τρομάξει άλλους πρόσφυγες δεν είναι μόνον κατακριτέο από ηθική σκοπιά αλλά και κοντόφθαλμο. Όποιος γλίτωσε από τον εμφύλιο στη Μέση Ανατολή δεν τρομάζει από τέτοιες εικόνες, ενώ όποιος θέλει να εκμεταλλευτεί την Ελλάδα ως ευρωπαϊκό κέντρο κράτησης για να έχει την ησυχία του, θα αντιληφθεί ότι δεν θα την βρει. Η Αθήνα χρειάζεται βοήθεια».

Κώστας Συμεωνίδης

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
8
=