ΕΛΛΑΔΑ

Κατά του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο Κυρ.Μητσοτάκης

κατά-του-βέτο-στη-σύνοδο-κορυφής-για-το-85064

Kατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική να θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βέτο στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 7ης Μαρτίου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για καταμερισμό των προσφύγων και στις άλλες χώρες, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κινείται στη γραμμή, και θα το τονίσει και με έμφαση στην επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ότι δεν χρειάζεται σε αυτή τη χρονική στιγμή να γίνουν βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της.

Το κλειδί για την ηγεσία της ΝΔ, πέρα από τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και τις οποίες περιέγραψε με τη δήλωσή τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης, είναι να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σύμμαχοι και να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα, λόγω της πρωτοφανούς πίεσης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αν και ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε, κατά διάρκεια της συνέντευξής του στο Star και στην εκπομπή «Ενικός», υπεύθυνη τη στάση του κ. Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέβασε τους τόνους, χωρίς όμως να αλλάζει τον πυρήνα της στρατηγικής του, ότι δηλαδή χρειάζεται εθνική στρατηγική.

Η ΝΔ είχε ζητήσει την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και στην επιτελική ομάδα του κ. Μητσοτάκη διατυπώνονται αρκετά ερωτήματα για το γεγονός ότι θα γίνει η σύσκεψη την προσεχή Παρασκευή, καθώς την ήθελαν νωρίτερα.

Παράλληλα, από τη ΝΔ μεταδίδεται ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι αποσπασματικοί και ενδέχεται να δημιουργήσουν μεγαλύτερους κινδύνους, καθώς, όπως λένε, δεν αποτελούν τμήμα ενός συνολικού, συνεκτικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης του θέματος. Ακόμα στέκονται και στην συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι, παρά την πίεση που δέχεται η Ελλάδα, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη, ενώ δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι «τα σύνορα δε φυλάσσονται επαρκώς».

Η αξιωματική αντιπολίτευση με κάθε ευκαιρία θέλει να εμφανίζεται ως υπεύθυνη δύναμη που έχει και λύσεις να προτείνει.

Γι’ αυτό και τη Δευτέρα συνεδρίασε η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων που συγκροτήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη και στη συνέχεια κατέθεσε δημόσια, μέσω της δήλωσής του, τα έξι σημεία-προτάσεις:

α) Nα αξιοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων.

β) Να δημιουργηθούν εντός της εβδομάδας όλοι οι «φυλασσόμενων ανοικτοί αλλά και “κλειστοί” χώροι προσωρινής διαμονής».

γ) Να υπάρξει καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

δ) Εγγυήσεις ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με τον FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών

ε) Να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο κονδύλι και να υποβληθεί αίτημα για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από την ΕΕ.

στ) Να αναληφθούν παράλληλες πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΔ, που όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη είναι επαρκώς κοστολογημένο, θα κατατεθεί και στο τραπέζι της σύσκεψης των αρχηγών, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσέλθει χωρίς διάθεση να δοθεί λευκή εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό.

Άρης Ραβανός

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου