Ασφυξία στην Ειδομένη με 5.500 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στα σύνορα

Τελευταία ενημέρωση: 2016-02-27, 10:56:17
Ασφυξία στην Ειδομένη με 5.500 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στα σύνορα

Δεν έχει τέλος η οδύσσεια των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να έρθουν πιο κοντά στο όνειρο της Ευρώπης.

Περίπου 5.500 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης, περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν ανοίξει για κανέναν το σημείο διέλευσης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ασφυκτική.

Το βράδυ της Παρασκευής αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί, ενώ κατέφθασαν από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά τρία λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά αυτή την ώρα, βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες.

Εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας το ταξίδι τους προς την Ειδομένη με τα πόδια. Οι συγκλονιστικές εικόνες μικρών παιδιών, ηλικιωμένων, ανάπηρων σε καροτσάκια να ταξιδεύουν πεζή προς τα σύνορα έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Την ίδια ώρα βρέφη, γυναικόπαιδα, έφηβοι, άντρες, ηλικιωμένοι από το Αφγανιστάν και τη Συρία στην πλειονότητά τους, έχουν βρει καταφύγιο κατά εκατοντάδες στην πλατεία Βικτωρίας, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Εν μέσω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το κατ’ ουσίαν κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με όποιον τρόπο μπορεί. Γι’ αυτό και εφαρμόζει σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά.

Το σχέδιο, που θα εφαρμοστεί στα νησιά και κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο άξονες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Θ.Δρίτσα:

  • Ο ένας είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς των πλοίων, δηλαδή να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έως το 50% της χωρητικότητάς τους σε επιβάτες πρόσφυγες.
  • Ο δεύτερος είναι τα τρία διαθέσιμα πλοία -στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο- να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 το οποίο μετέφερε 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Λέσβο και Χίο.

Το πλοίο παρέλαβε 270 άτομα από τη Λέσβο και 167 από τη Χίο.

Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Διαγόρας, μεταφέροντας 52 πρόσφυγες από την Κω.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
2
=