ΕΛΛΑΔΑ

Ελλείψεις υλικών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο «Αττικό» Νοσοκομείο

ελλείψεις-υλικών-καταγγέλλουν-οι-εργ-88971

Ανεπαρκές είναι το απόθεμα του Νοσοκομείου «Αττικό» σε σύριγγες, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό ζήτημα διεκπεραίωσης των αναγκών της επικείμενης γενικής εφημερίας την προσεχή Κυριακή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, το απόθεμα των 1.000 συρίγγων δεν επαρκεί για να καλύψει τις ιατρικές πράξεις που αναλογούν στις 700 κλίνες του νοσηλευτικού ιδρύματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών.

Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, σε επικοινωνία που είχε με το in.gr εξήγησε ότι «την Κυριακή έχουμε γενική εφημερία και δυστυχώς δεν έχουμε τον απαραίτητο αριθμό συρίγγων. Έχουμε ζητήσει από άλλα νοσοκομεία να μας δανείσουν, αλλά αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Θετική ήταν η ανταπόκριση από τον ’Ευαγγελισμό’ αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι».

Όπως, επεσήμανε ο κ. Χαλβατσιώτης οι ελλείψεις βασικών υγειονομικών υλικών θέτουν σε επισφάλεια τις ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις. «Τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που πρέπει να διενεργηθεί μια αιμοληψία, απαραίτητη για την πορεία της υγείας του ασθενή; Και τι θα γίνει αν ο ασθενής αυτός χάσει τη ζωή του; Αντιλαμβάνεστε ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς αυτό να ευθύνεται ουσιαστικά για την ανεπάρκεια υγειονομικού υλικού.»

Και ο εκπρόσωπος των γιατρών του «Αττικού» καταλήγει λέγοντας ότι «θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και όχι με οικονομικούς όρους».

Να σημειωθεί ότι, το πρόβλημα με τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία δεν είναι καινούριο, καθώς κατ’ επανάληψη έχουν αναφερθεί ανεπαρκή αποθέματα, όχι μόνο σε σύριγγες, αλλά και σε φίλτρα αιμοκάθαρσης, καθώς και σε άλλο υγειονομικό υλικό. Αιτία του κακού θεωρούνται οι χαμηλές τιμές που έχουν καθοριστεί από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) στους διαγωνισμούς για την προμήθεια υγειονομικού υλικού.

Προς εξοικονόμηση πόρων, η ΕΠΥ επιλέγει τον προμηθευτή που προσφέρει την χαμηλότερη τιμή ανά υλικό. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η τιμή που καθορίζει η ΕΠΥ ως βάση είναι χαμηλότερη αυτής του προμηθευτή και έτσι ο διαγωνισμός καταλήγει άγονος.

Μάλιστα, τα συχνά διαβήματα των υγειονομικών φορέων προς το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις βασικών ειδικών από τα νοσοκομεία, υποχρεώσαν τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό να καταθέσει τροπολογία για την αύξηση της τιμής των συρίγγων ώστε να βρεθεί προμηθευτής.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου