ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστά τα σύνορα στην Ειδομένη – Γολγοθάς το ταξίδι των προσφύγων

κλειστά-τα-σύνορα-στην-ειδομένη-γολγ-91255

Κλειστά παραμένουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, καθώς το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της χώρας απαγόρευσαν τη διέλευση ακόμα και σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Η απόφαση αυτή εκλαμβάνεται ως απάντηση στην αρνητική στάση που τηρεί η Σερβία ως προς την υποδοχή προσφύγων και ελήφθη με φόντο τη Διάσκεψη της Αυστρίας, που ουσιαστικά έδωσε το «ελευθέρας» στις χώρες των Βαλκανίων να ενεργούν κατά το δοκούν.

Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί ούτε και σήμερα, Πέμπτη, αφού οι αρχές της ΠΓΔΜ αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο, εντός της ημέρας, σε μόλις 100 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Συνεχείς είναι, επίσης, οι αφίξεις προσφύγων από Λέσβο και Χίο στον Πειραιά. Μόνο το πρωί της Πέμπτης έφτασαν στο λιμάνι πάνω από 1.300 άνθρωποι, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για άγνωστο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα -μη μπορώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης- είναι χιλιάδες.

Τα πούλμαν που θα τους μετέφεραν στα σύνορα είναι πλέον σταματημένα σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot.

Δεκάδες άλλοι πρόσφυγες συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τα σύνορα με τα πόδια. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα Τέμπη, όπου αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, χωρίς αποτέλεσμα και έτσι κλούβες και άνδρες των ΜΑΤ τους ακολουθούν για την αποφυγή ατυχημάτων.

Στα Τρίκαλα, οι αρχές μετέφεραν στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας περισσότερους από 350 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ.

Πολίτες καταφτάνουν με σακούλες γεμάτες με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ και φαρμακοποιοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν σε φάρμακα. Επίσης, τοπικές επιχειρήσεις συμβάλλουν κι αυτές με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Τρικκαίων επισημαίνει πως σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Νοσοκομείο Τρικάλων, παρέχονται οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες και κάθε άλλη ιατρική συνδρομή, σε όσους έχουν ανάγκη. Ταυτοχρόνως, οι εργαζόμενοι επιβλέπουν και την ομαλή διανομή τροφίμων και αναγκαίων άλλων προϊόντων.

Επίσης, εγκλωβισμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού παραμένουν περί τους 550 πρόσφυγες, των οποίων τη φροντίδα έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με τη μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου