ΕΛΛΑΔΑ

Τα βασικά σημεία της επιστολής Αβραμόπουλου προς τη Βιέννη

τα-βασικά-σημεία-της-επιστολής-αβραμό-100586

Η απόφαση της Βιέννης να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στον αριθμό των μεταναστών/προσφύγων που θα δέχεται στο έδαφός της αλλά και η εφαρμογή μίας πολιτικής διέλευσης από το έδαφός της όσων θέλουν να υποβάλλουν αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, καθώς και την αρχή της κατάθεσης αίτησης ασύλου στην πρώτη «ασφαλή χώρα» υποδοχής. Επιπλέον, ενθαρρύνει τις δευτερογενείς ροές και προκαλεί αταξία στις προσπάθειες που καταβάλλονται για διαχείριση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με την επιστολή του Δημήτρη Αβραμόπουλου προς την αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ, ο επίτροπος με αρμοδιότητα τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, επισημαίνει ότι η απόφαση της Βιέννης δεν συνάδει με όσα αναφέρει η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Σε αυτή ρητώς αναφέρεται ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην «προσέγγιση της διέλευσης» (wave-through policy) και να υπάρξει επιμονή στην εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου στην πολιτική ασύλου και στη διαχείριση των συνόρων.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή Αβραμόπουλου, η απόφαση της Αυστρίας εγείρει δύο προβληματισμούς και η αυστριακή κυβέρνηση καλείται να επανεξετάσει τις μονομερείς αποφάσεις της.

Καταρχήν, η επιθυμία της Βιέννης να εισάγει κανόνες σε όσους θέλουν να διέλθουν τη χώρα ώστε να υποβάλλουν αίτηση ασύλου σε άλλο κράτος – μέλος δεν συνιστά αποδεκτό λόγο για να χορηγηθεί άδεια εισόδου. «Οι αιτούντες διεθνή προστασία δεν είναι ελεύθεροι να μετακινηθούν στο κράτος που επιθυμούν» αναφέρεται στο κείμενο, αλλά να καταθέτουν την αίτηση στην πρώτη ασφαλή χώρα.

Επιπλέον, η επιβολή οροφής στο ετήσιο και ημερήσιο όριο του αριθμού των ετήσιων ασύλου που θα γίνονται δεκτές παραβιάζει υποχρεώσεις της Αυστρίας υπό το κοινοτικό και διεθνές δίκαιο. Χαρακτηριστικά, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Άρθρο 18 της Σύμβασης της Γενεύης και τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Νομική υποχρέωση της Αυστρίας είναι να δέχεται όλες τις αιτήσεις ασύλου. Μετά, όλα κρίνονται βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Ο κ. Αβραμόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι επείγουσα προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης και ήδη η Κομισιόν, αναγνωρίζοντας την πίεση που δέχεται η Αυστρία συμφώνησε στην προσωρινή αναστολή της μετεγκατάστασης του 30% όσων προσφύγων αναλογούν στην Αυστρία βάσει του προγράμματος αυτού. Καταλήγει δε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Βιέννη θα συνεχίζει να διαβουλεύεται στενά με την Επιτροπή.

Άγγελος Αθανασόπουλος

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου