ΕΛΛΑΔΑ

Ύποπτοι τζιχαντιστές συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη

ύποπτοι-τζιχαντιστές-συνελήφθησαν-σ-128069

Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές μετά τη σύλληψη δύο υπόπτων για τζιχάντ στα ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, με τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο άνδρες, ένας 29χρονος από τη Βοσνία κι ένας 20χρονος από την Υεμένη, κάτοχοι σουηδικών διαβατηρίων, είχαν εισέλθει νόμιμα στη χώρα. Συνελήφθησαν όμως για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή τους μαχαίρια στρατιωτικού τύπου μεγάλου μήκους και ένα στρατιωτικό γιλέκο μάχης.

Οι δύο άντρες φέρονται να έφτασαν στην Ελλάδα αεροπορικώς και να συνέχισαν το ταξίδι τους οδικώς, από το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» έως την Αλεξανδρούπολη.

Και οι δύο αντιμετωπίζουν ήδη κακουργηματικές κατηγορίες (σύμφωνα με πληροφορίες για κατοχή πολεμικού υλικού με σκοπό την προμήθεια τρομοκρατικών οργανώσεων), ωστόσο εξετάζονται περαιτέρω στο πλαίσιο πανευρωπαϊκών πληροφοριών περί τζιχαντιστών.

Στις έρευνες έχει εμπλακεί η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ.

Οι δύο συλληφθέντες κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, ενώ έχουν ήδη οδηγηθεί στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, στον οποίο θα οδηγηθούν την Τρίτη.

Όπως μετέδωσε ο BHMA 99,5, o 29χρονος φέρεται να υποστηρίζει ότι έμεινε στην Αθήνα δύο ημέρες και μετά αναχώρησε με ΚΤΕΛ για την Αλεξανδρούπολη, όπου θα έκανε τουριστική επίσκεψη στους Κήπους.

Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών συσκευών που βρέθηκαν στην κατοχή του και εκτιμούν ότι ταξίδευε με προορισμό την Τουρκία ή τη Συρία.

Σύμφωνα με το Mega, πάνω του βρέθηκαν 6.400 κορώνες Σουηδίας, 1.250 ευρώ, 600 δολάρια και δύο κινητά τηλέφωνα.

Ποιος είναι ο «Μάξιμος»

O 29χρονος γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1987 στη γειτονιά του Ιλίντζα, κοντά στο Σεράγεβο. Ο πατέρας του είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα όταν ήταν μικρός.

Ο 29χρονος Mirsad Bektasevic

Το 1994, όταν ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ήταν σε εξέλιξη, μετακόμισε στη Σουηδία με τη μητέρα του και τον νεώτερο αδελφό του κι έμειναν σε μια περιοχή κοντά στο Γκέτεμποργκ, όπου έδινε συχνά το παρών σε τζαμί.

Στις 19 Οκτωβρίου 2005, ο 29χρονος, που είχε το παρατσούκλι «Μάξιμος», κι ένας 20χρονος Δανός πολίτης τουρκικής καταγωγής, συνελήφθησαν έπειτα από επιχείρηση σε διαμέρισμα στο Σεράγεβο, όπου βρέθηκαν 18 κιλά εκρηκτικών, καλώδια, συσκευές, πυροκροτητές, ζώνη βομβιστή αυτοκτονίας και βίντεο με απειλές για επιθέσεις κατά δυτικών στόχων.

Παρά το γεγονός ότι η σύλληψή του είχε προκαλέσει κινητοποίηση των αρχών σε Αγγλία, Γαλλία Βέλγιο, οι σουηδικές αρχές τον αποφυλάκισαν με την έκτιση μέρους της ποινής του.Για την υπόθεση καταδικάστηκε στη Βοσνία το 2007, αρχικά σε 15 χρόνια κάθειρξης και στη συνέχεια η ποινή του μειώθηκε σε οκτώ χρόνια στο εφετείο. Το 2009 έγινε δεκτό αίτημά του να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη Σουηδία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου