ΕΛΛΑΔΑ

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά στο ασφαλιστικό

κουτσούμπας-η-κυβέρνηση-συριζα-ολοκλ-132773

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και ζήτησε την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου.

«Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο και να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι το σχέδιό της για το ασφαλιστικό μπορεί να βελτιωθεί, να στήσει ψεύτικο καβγά με τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση, το σχέδιο δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποίηση, πρέπει να αποσυρθεί αμέσως, όπως ζητάνε χιλιάδες εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Συμπλήρωσε ότι από την πρώτη στιγμή το κυβερνητικό σχέδιο στήριξαν ο ΣΕΒ και οι άλλες οργανώσεις του κεφαλαίου και οι ευρωπαίο εταίροι, αφού είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, υλοποιεί το πάγιο αίτημα όλων αυτών να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και να μετατραπεί σε ατομική υπόθεση.

Συμπλήρωσε πως τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, καραδοκούν να αρπάξουν τη λεία από την κατάαρευση του συστήματος, από κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής του κράτους.

Ειδικώς προς τις κυβερνητικές αναφορές για το ασφαλιστικό, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι:

  • Αναφέρει ψευδώς πως δε θα υπάρχουν νέες μειώσεις στους νυν συνταξιούχους, όταν η ίδια το καλοκαίρι έφερε νέο πλήγμα σε αυτές.
  • Οι συντάξεις μειώνονται, μέσω του νέου υπολογισμού τους. Κι οι μειώσεις αφορούν νέους και παλιούς συνταξιούχους, αφού η «προσωπική διαφορά» που θα καταβάλλεται στους παλιούς συνταξιούχους θα μπορεί να μειωθεί ανά πάσα στιγμή και θα δίνεται το πολύ μέχρι το 2018.
  • Διαλύει τις επικουρικές, μειώνοντας το συνολικό ποσό που παίρνει ένας συνταξιούχος, τον οποίο δεν το ενδιαφέρει αν η μείωση είναι στην κύρια ή την επικουρική, αλλά το ότι μπαίνουν στην τσέπη του λιγότερα.
  • Μειώνει δραστικά τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με νέα εισοδηματικά κριτήρια και καταργεί το επίδομα, το 2019.
  • Τσακίζει τις αναπηρικές συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, αφήνει στο έλεος της τύχης τους χιλιάδες ανθρώπους που είναι για οποιονδήποτε λόγο, ανίκανοι για εργασία.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση για το Ασφαλιστικό, αν δεν θα ξεκινά από την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

«Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση που δεν θα θέτει θέμα κατάργησης της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που δεν άγγιξε στο ελάχιστο η συγκυβέρνηση σας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Αρα, όταν ζητάτε προτάσεις για το Ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή θεωρείτε δεδομένη την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, θεωρείτε δεδομένες τις δεσμεύσεις του Μνημονίου για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, θεωρείτε δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει, είναι σαν να ζητάτε προτάσεις μόνο για τον τρόπο σφαγής των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε πως «τέτοιες προτάσεις μην περιμένετε από το ΚΚΕ, τέτοιες προτάσεις μπορούν πιθανόν να σας καταθέσουν τα άλλα κόμματα και τις καταθέτουν, άλλωστε μαζί τους ψηφίσατε το Μνημόνιο, μαζί τους συμφωνείτε τους βασικούς άξονες και του Ασφαλιστικού, στα δικά τους χνάρια βαδίζετε, άσχετα αν σήμερα με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, σηκώνετε τους τόνους για αντιπολιτευτικούς λόγους».

Λίγο νωρίτερα ο κ. Κουτσούμπας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την προ έτους πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό.

Στη δευτερολογία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν πρέπει «απλώς να αθροίζεται με τους παλαιότερους αντιασφαλιστικούς νόμους, καθώς συνιστά ευθεία βολή στον πυρήνα του κοινωνικού-ασφαλιστικού συστήματος, έτσι όπως το γνωρίσαμε τον περασμένο αιώνα».

Τόνισε ότι αυτό δείχνει πως οι κατακτήσεις των εργαζομένων στο εκμεταλλευτικό σύστημα είναι υπό συνεχή αμφισβήτηση.

Επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν βελτιώνεται και τόνισε ότι «δεν πρέπει να έλθει καν στην Βουλή για συζήτηση και αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί αν δημιουργηθεί ένα κίνημα παλλαϊκού ξεσηκωμού».

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «η ΝΔ ίδια και απαράλλαχτη από το παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα χούγια του παλιού ΠΑΣΟΚ» προσθέτοντας ότι «πάει να στηθεί το νέο δίπολο» με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στο «ποιος θα κάτσει στον σβέρκο του λαού».

«Tα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Το κάλπικο δίπολο πάει να ξαναστηθεί αν και μοιάζει περισσότερο με φάρσα αυτή τη φορά. Νέες κοκοραμαχίες στήνονται για την φωλιά της κότας του Μαξίμου. Ποιός θα κάτσει πρώτος, δεύτερος, σήμερα αύριο στην κυβερνητική καρέκλα. Αντιπαράθεση για το ποιoς θα κάτσει στο σβέρκο του λαού» είπε.

«Ανούσια συζήτηση για ένα έτσι κι αλλιώς διεφθαρμένο κράτος, που διαφθείρει ακόμη κι αυτούς που έχουν μια στοιχειώδη εντιμότητα πριν ανέλθουν στην καρέκλα της εξουσίας, που την χάνουν όπως και την όποια καλή πρόθεση» επισήμανε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου