ΕΛΛΑΔΑ

Οι λιμενικοί βάζουν τούρκο δουλέμπορο να δει τις σορούς νεκρών παιδιών

οι-λιμενικοί-βάζουν-τούρκο-δουλέμπορ-145708

Να αντικρίσει γονατιστός τα άψυχα σώματα των τριών μικρών παιδιών που πνίγηκαν όταν τα μετέφερε με σκάφος προς το Αγαθονήσι υποχρέωσαν οι λιμενικοί στη Σάμο τον 21χρονο τούρκο διακινητή που συνέλαβαν ως υπαίτιο του ναυαγίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Την ώρα που σύρος πατέρας αναγνωρίζει νεκρό το παιδί του, ο δουλέμπορος Ak Ozkan λυγίζει και ξεσπά σε δάκρυα μόλις βλέπει τα φέρετρα και τα νεκρά προσφυγόπουλα.

Δηλώνει πως ταξίδευε στην Ελλάδα για να βρει δουλειά και ισχυρίζεται ότι δεν πληρώθηκε για να μεταφέρει τους πρόσφυγες. Παραδέχθηκε ότι τέσσερις άλλοι τούρκοι διακινητές τον έπεισαν να κάνει το συγκεκριμένο δρομολόγιο, υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά στη ζωή του οδηγούσε πλοιάριο.

Ο John Hamilton, μέλος της οργάνωσης MOAS και πρώην αξιωματικός του πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας, ανέφερε πως την ώρα του ναυαγίου επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι. “Ίσως του έδωσαν καλά λεφτά για να κάνει τη δουλειά αυτή. Αλλά είναι ντροπή που πλοήγησε αυτή τη βάρκα χωρίς να έχει εμπειρία και μάλιστα νύχτα σε αυτά τα νερά”, δήλωσε το μέλος της MOAS στο Sky News.

Οι εικόνες που κατέγραψε το βρετανικό Sky News, πάνω στο διασωστικό σκάφος της αμερικανικής οργάνωσης MOAS στο Πυθαγόρειο της Σάμου, είναι συγκλονιστικές. Ξεκινούν με την αγωνιώδη προσπάθεια των διασωστών να βγάλουν σώους από τη θάλασσα 20 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και τον Ozkan, ο οποίος εμφανίζεται στο βίντεο να κάνει και δηλώσεις. Τελικά ο ρόλος του αποκαλύπτεται (δείτε το βίντεο στο 05.32).

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου