ΕΛΛΑΔΑ

Πήρε… αναβολή η διαφάνεια στις δαπάνες των ΜΚΟ

πήρε-αναβολή-η-διαφάνεια-στις-δαπάνε-159323

Αναβάλλεται η… διαφάνεια στις δαπάνες των ΜΚΟ και άλλων επιχορηγούμενων από το κράτος φορέων. Αν και όφειλαν να αναρτήσουν από τον Ιανουάριο ως το τέλος Φεβρουαρίου 2016 στη Δι@ύγεια αναλυτική κατάσταση διάθεσης των επιχορηγήσεων που έλαβαν το 2015, εφόσον αυτές ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ, η κυβέρνηση τούς προσφέρει επιπλέον χρόνο δύο μηνών για να υλοποιήσουν την υποχρέωσή τους αυτή.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζει την υπόθεση της καθυστέρησης αυτής ως αποτέλεσμα των τεχνικών αναβαθμίσεων που υλοποιούνται στο πρόγραμμα Δι@ύγεια για την εγκαθίδρυση του Μητρώου Επιχορηγούμενων Φορέων. Διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο, ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί το χρονικό διάστημα προετοιμασίας από την πλευρά των επιχορηγούμενων φορέων για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης που είχε γίνει νόμος του κράτους τον περασμένο Ιανουάριο.

Πέρασε ένα έτος από τότε που αποφασίστηκε η ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της ανάρτησης στο πρόγραμμα Δι@ύγεια των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων (άρθρο 10Β Ν. 3861/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 16 Ν. 4305/2014). Είχε οριστεί ότι η ανάρτηση για τις συντελεσθείσες από 1.1.2015 ως 31.12.2015 δαπάνες θα γινόταν ως τις 29 Φεβρουαρίου 2016 (πρώτη εφαρμογή της υποχρέωσης των επιχορηγούμενων φορέων). Όμως τώρα με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης (αριθμ. πρωτ.: ΔΗΔ/Φ. 40/473-5.1.2016) δόθηκε η δυνατότητα να τις αναρτήσουν ως τις 30 Απριλίου 2016 λόγω δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι φορείς ως προς τις προπαρασκευαστικές ενέργειες εφαρμογής.

Η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση όταν ψηφίστηκε το άρθρο 16 του Ν. 4305/2014 μιλούσε για μια τεράστια τομή στη διαφάνεια με την υποχρεωτική ανάρτηση στο αναβαθμισμένο πρόγραμμα Δι@ύγεια των απολογιστικών στοιχείων των δαπανών όλων των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών (μεταξύ των οποίων και οι ΜΚΟ), των σωματείων, των ιδρυμάτων και των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) και λοιπών μη κερδοσκοπικών φορέων, οι οποίες επιχορηγούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ποσό άνω των 3.000 ευρώ ετησίως. Είναι αξιοσημείωτο ότι η παράλειψη της ανάρτησης συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από φορείς της γενικής κυβέρνησης στο μέλλον.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου