ΕΛΛΑΔΑ

Απογραφή όλων των δεξαμενών καυσίμων μελετά η κυβέρνηση

απογραφή-όλων-των-δεξαμενών-καυσίμων-186138

Δύο μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση. Πρόκειται για την υποχρεωτική απογραφή όλων των δεξαμενών υγρών καυσίμων, ακόμη και των πολυκατοικιών, καθώς και την τοποθέτηση μοριακών ιχνηθετών -χημικά στοιχεία- στις ποσότητες όλων των πετρελαιοειδών προϊόντων που εκφορτώνονται από τα διυλιστήρια ώστε να παρακολουθείται η διακίνησή τους, αποφασίζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πάταξης του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, η πρώτη απόφαση αφορά στην απογραφή όλων των δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων καθώς και λοιπών ενεργειακών προϊόντων, όπως υγραέριο, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συστατικά νοθείας (τουλουόλη κλπ.).

Το περιεχόμενο της, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποχρεώνει όλους τους ιδιοκτήτες δεξαμενών χωρητικότητας άνω των 4 κυβικών μέτρων να τις δηλώσουν σε μία ειδική φόρμα που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Taxis.

Τη δήλωση αυτά θα πρέπει να την υποβάλουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων. Αν τελικά υιοθετηθεί το όριο των 4 κ.μ. τότε στη διαδικασία θα μπουν και οι ιδιοκτήτες και ένοικοι των πολυκατοικιών αλλά και των μονοκατοικιών. Για την ακρίβεια στην περίπτωση αυτή θα αναλάβουν τη σχετική υποχρέωση οι διαχειριστές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για τη μη γνωστοποίηση των δεξαμενών θα προβλέπονται κυρώσεις, οι οποίες θα κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των δεξαμενών.

Η δεύτερη απόφαση που θα ληφθεί θα αφορά τη μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων. Αν και ισχύει νομοθετική ρύθμιση από το 2012 εντούτοις δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση ενεργοποίησης της διάταξης μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

Το χρονοδιάγραμμα για αυτά τα μέτρα έχει γνωστοποιηθεί και στο κουαρτέτο των θεσμών και οι δύο πρώτες αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου