ΕΛΛΑΔΑ

Να σταματήσει η πορεία στο γκρεμό!

να-σταματήσει-η-πορεία-στο-γκρεμό-851206

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων, άνευ προηγουμένου, τόνισε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, κάτι που επανέλαβε αργότερα στο διάγγελμά του, επισημαίνοντας ότι το άλμα του κόστους κρατικού δανεισμού είναι «εντελώς αδικαιολόγητο».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις «δεν έχουν πάρει τα μαθήματα που θα έπρεπε» και προσέθεσε ότι «ελάχιστα βήματα έχουν γίνει μέχρι τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο», καθώς «οι αγορές συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα απέναντι στην πολιτική».
«Αιτία για την επίθεση που δεχόμαστε είναι οι οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από γνωστές χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες» επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας το «οξύμωρο γεγονός» ότι, «παρά τα δικά μας τραγικά λάθη, η τύχη μας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους, που έχουν μέρος της ευθύνης για τη φούσκα που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση».
«Δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό το πρόβλημα, που έχουμε σήμερα. Είναι ένα επιφαινόμενο ενός πολιτικού συστήματος, που είχε αιχμαλωτιστεί από ισχυρά συμφέροντα, τα οποία δυστυχώς εξασφάλιζαν με αδιαφάνεια, τεράστια προνόμια και το πράσινο φως για εύκολη κερδοσκοπία, χωρίς εποπτεία και με μια τεράστια αναδιανομή πλούτου, μέσα απ’ αυτό το σύστημα, εις βάρος των φτωχότερων και της μεσαίας τάξης» σημείωσε.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία, είπε ο κ. Παπανδρέου, «είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια από εκείνη που οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει καταβάλει, διότι δεν μιλάμε απλώς για την απλή περικοπή κάποιων επιδομάτων και μισθών, μιλάμε και για βαθιές αλλαγές, θεσμικές, ανασυγκρότησης του κράτους. Και αυτό είναι βαθύτερο, δυσκολότερο, αλλά θα έλεγα και μεγαλύτερης και ουσιαστικότερης βιωσιμότητας. Είναι βιώσιμη αυτή η αλλαγή που κάνουμε, δεν είναι προσωρινή».

Απάντηση και για το μέλλον
«Το ΠΣΑ έχει στόχο να απελευθερώσει τη χώρα μας από το βραχνά αυτών των επιθέσεων να απελευθερώσει τις δυνατότητες της χώρας. Το σχέδιο είναι η απάντηση στα προβλήματα όχι μόνο τα σημερινά αλλά και για το μέλλον. Θα πετύχουμε τη δημοσιονομική διόρθωση, αλλά αν δεν υπάρξει ανάπτυξη η διόρθωση δεν θα είναι βιώσιμη» τόνισε.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά γράμμα» προσέθεσε.
Την απαισιοδοξία του για τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης εξέφρασε ο Νομπελίστας οικονομολόγος καθηγητής του Columbia, Τζόζεφ Στίγκλιτς, επισημαίνοντας στην αρχή της ομιλίας του ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «τα πήγε καλά στο Νταβός, ήταν ο μεγάλος αστέρας».
Η γενική πεποίθηση είναι ότι τα πράγματα τώρα είναι χειρότερα από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν είπε ο κ. Στίγκλιτς, καθώς έχουν δυσκολέψει και από την κρίση και από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε.
Επίσης, μετά από μακρά ανάλυση διαφόρων πτυχών της κρίσης, ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι «(τελικά) είναι εσφαλμένος ο φετιχισμός του ελλείμματος».
Παρεμβαίνοντας ο Γ. Παπανδρέου, συμφώνησε με τον κ. Στίγκλιτς στο θέμα του ελλείμματος, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι διπλό, καθώς υπάρχει και έλλειμμα ενώ και τα «χρήματα σπαταλήθηκαν και δεν έπιασαν τόπο».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να βρούμε επενδύσεις και αυτό παραμένει ένα ερωτηματικό καθώς «έχουμε αυξήσει κατά τι τις δημόσιες επενδύσεις», υπάρχει και το ΕΣΠΑ αλλά αυτό πρέπει να συνδυαστεί με ιδιωτικές επενδύσεις.

Η στάση της ΕΕ θα είναι καθοριστική, εκτίμησε ο πρωθυπουργός διαπιστώνοντας μια «δύσκολη σχιζοφρένεια που ταλανίζει την ΕΕ: από την μια τόνωση των οικονομιών και από την άλλη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου