ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες στους διαρρήκτες που δρούσαν στα πρότυπα της γεωργιανής μαφίας

χειροπέδες-στους-διαρρήκτες-που-δρού-192625

Ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ η λεία της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που τουλάχιστον την τελευταία διετία διέπραττε διαρρήξεις-κλοπές σε κατοικίες της Αττικής.

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής.

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 11ης Δεκεμβρίου, μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, 15 μέλη της, ηλικίας από 24 έως 61 ετών. Πρόκειται για 11 Γεωργιανούς, δύο υπηκόους Αρμενίας (η μία γυναίκα), μία γυναίκα από την Αλβανία και έναν Έλληνα.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 14 μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 23 έως 64 ετών, εκ των οποίων 12 υπήκοοι Γεωργίας (οι τέσσερις γυναίκες), μία γυναίκα από το Ουζμπεκιστάν και ένας άνδρας από το Καζακστάν.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 174 περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών οικιών σε διάφορες περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η οργάνωση ήταν δομημένη κατά τα πρότυπα της γεωργιανής μαφίας, με πυραμιδοειδές σχήμα. Διέθετε αρχηγό-έναν 61χρονο που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει αρχηγός της γεωργιανής μαφίας στη Ρωσία, υπαρχηγό, επιχειρησιακά μέλη που προέβαιναν στις κλοπές, περιφερειακά μέλη για χρέη τσιλιαδόρου και ρόλους κάλυψης κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων, αλλά και για τη διοχέτευση των κλοπιμαίων στα μέλη της οργάνωσης που είχαν αναλάβει την εκποίησή τους. Υπήρχαν και υποστηρικτικά μέλη που νοίκιαζαν σπίτια στο όνομά τους ή αγόραζαν οχήματα χρησιμοποιώντας χρήματα της οργάνωσης.

Σε περίπτωση σύλληψης κάποιων εκ των μελών της, η οργάνωση παρείχε «νομική κάλυψη» στους συλληφθέντες, όπως έξοδα δικηγόρου και κάλυψη των υποχρεώσεων της οικογένειάς τους, είτε αυτή ήταν στη Γεωργία, είτε στην Ελλάδα.

Όπως προέκυψε, οι δράστες επέλεγαν ως στόχους διαμερίσματα ή μονοκατοικίες με πολυτελή εμφάνιση, σε περιοχές που κατά κύριο λόγο διαμένουν εύποροι πολίτες, ενώ προσπαθούσαν να εντοπίζουν στόχους κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, για να είναι ευκολότερη η διαφυγή τους.

Προκειμένου να φθάσουν στην επιλεγμένη περιοχή, χρησιμοποιούσαν κυρίως πολυτελή και γρήγορα αυτοκίνητα, τα οποία στην πλειονότητά τους έφεραν φιμέ τζάμια.

Η οργάνωση είχε διεθνικό χαρακτήρα και κατά καιρούς έμπειρα μέλη της μετέβαιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης με σκοπό την εκεί διάπραξη κλοπών.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλοπιμαία αξίας άνω των 3.000.000 ευρώ, 90.000 ευρώ σε διάφορα νομίσματα, τέσσερα πιστόλια, ένα πιστόλι και ένα υποπολυβόλο τύπου ρέπλικα, εννέα πολυτελή αυτοκίνητα και μία μοτοσυκλέτα.

Με δικογραφία σε βάρος τους, κατά περίπτωση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κλοπή κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, καθώς και για παράβαση του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου