ΕΛΛΑΔΑ

Με τον πρόεδρο της Βουλής συναντάται ο Αλ Σίσι

με-τον-πρόεδρο-της-βουλής-συναντάται-ο-196835

Με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, συναντάται στις 10:30 ο αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Αλ Σίσι θα αναχωρήσει λίγο αργότερα (11:45)από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο αιγύπτιος πρόεδρος που βρίσκεται στην Αθήνα από την Τρίτη, είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ συμμετείχε στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όπου συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι συζήτησαν για τα ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο.

Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει. Στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επομενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απόλυτα επιτυχή χαρακτήρισε την τριμερή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Διακήρυξη της Αθήνας προάγει το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Κύπρος και Ελλάδα αποφασίσαμε να στηρίζουμε τα ζητήματα που προωθούν τις σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου».

Η τριμερής συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας για την κοινή συνεργασία, είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου