ΕΛΛΑΔΑ

Στο ακροατήριο φθάνει η πρώτη υπόθεση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

στο-ακροατήριο-φθάνει-η-πρώτη-υπόθεση-213241

Για σήμερα, Παρασκευή, έχει προσδιοριστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη για τη «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με τη Siemens, σκέλος της υπόθεσης των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας. Είναι η πρώτη δικογραφία, από το σύνολο των υποθέσεων της Siemens που φθάνει στο ακροατήριο. Πάντως, αναμένεται να πάρει αναβολή και λόγω στάσης εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Στις 11:00 θα συνεδριάσει το δικαστήριο, αναμένεται όμως να αναβληθεί η υπόθεση αφού έχει τον αριθμό 2 στο πινάκιο του 1ου τριμελούς εφετείου Αθηνών και προηγείται δίκη για εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πολύκροτη υπόθεση μετά από 9 ανάκρισεις δεν πρόκειται να αρχίσει αφού υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι αναβολής αλλά και αδυναμίες στο έκτασης 4.500 σελίδων βούλευμα.

Έτσι ενώ παραπέμπονται 64 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων 20 γερμανοί, η δίκη έχει οριστεί για σήμερα σε μία μικρή αίθουσα του Εφετείου στον 4ο όροφο όπου η πραγματοποίησή της θεωρείται αδύνατη, αφού οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους υπερβαίνουν τους 200.

Το βούλευμα παρά τα αιτήματα των εμπλεκομένων Γερμανών με πρώτο τον επικεφαλής της Siemens A.G. Φον Τίρερ δεν έχει μεταφραστεί στα γερμανικά όπως ρητά ορίζει η νομολογία του Αρείου Πάγου, καθώς και το άρθρο 6 της σύμβασης της Ρώμης.

Αμετάφραστες είναι και οι κλήσεις των κατηγορουμένων οι οποίοι έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα τόσο στους γερμανούς συνηγόρους όσο και στους έλληνες που τους εκπροσωπούν.

Δεν έχει πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά του Δημοσίου, προϋπόθεση απαραίτητη για να θεμελιωθεί η κατηγορία περί καταχραστών του Δημοσίου του νόμου 1608/1950.

Άφαντος παραμένει και δεν αναμένεται να εκπροσωπηθεί ο Χρήστος Καραβέλας ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής από το 2009 οπότε εξαφανίστηκε με άγνωστο τόπο προς άγνωστη κατεύθυνση.

Δεν θα παρίσταται αλλά θα εκπροσωπείται όπως αναμένεται ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, παρότι με δύο αιτήσεις του έχει ζητήσει να αρθούν τα εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούν σε βάρος του και να εμφανιστεί αυτοβούλως στο δικαστήριο.

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις σε Γερμανία και Ελβετία το ελληνικό βούλευμα παρά τον τετάστιο όγκο του δεν αναφέρει πουθενά για τις χορηγίες ή οφέλιμες πληρωμές που δόθηκαν στα δύο μεγάλα κόμματα την επίμαχη περίοδο της σύμβασης 8002/97 του ΟΤΕ που είναι η Νέα Δημοκρατία και το Πα.Σο.Κ.

Ο Θόδωρος Τσουκάτος πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση εμφανίζεται να έχει εισπράξει μίζες από τη Siemens για τη σύμβαση του ΟΤΕ παρότι υπάρχουν μαρτυρίες και καταθέσεις ότι τα χρήματα πήγαν στο ταμείο του κόμματος.

Για τον κατηγορούμενο Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος έχει διακινήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έχουν εντοπιστεί μόνο το ελβετικό δημόσιο κατάφερε να δεσμεύσει 39.5 εκ. ευρώ από τους λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας στην Ελβετική τράπεζα.

Γιάννα Παπαδάκου

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου