ΕΛΛΑΔΑ

Διεξόδους αναζητούν οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη

διεξόδους-αναζητούν-οι-πρόσφυγες-που-221667

Άλλες διεξόδους αναζητούν οι εκατοντάδες πρόσφυγες από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και άλλες εθνικότητες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μετά την απόφαση των Σκοπίων να επιτρέπουν μόνο σε Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς να περνούν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Οι κάτοχοι διαβατηρίων χωρών που δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα άρχισαν να μειώνονται σημαντικά από την Κυριακή στην Ειδομένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής είχαν μείνει στην περιοχή 1.500 άτομα από τις χώρες εκτός Συρίας, Αφγανιστάν και Ιράκ, έναντι 2.000 που βρίσκονταν εκεί.

Η πρώτη εκτίμηση που γίνεται είναι ότι κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να επιστρέψουν στο εσωτερικό της Ελλάδας και κάποιοι άλλοι ενδεχομένως κινήθηκαν παράλληλα με τα σύνορα αναζητώντας μη οριοθετημένα σημεία διέλευσης, σύμφωνα με το Έθνος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε λεωφορεία με προορισμό το Πολύκαστρο και την Αθήνα.

Όσοι παραμένουν, με στόχο να περάσουν κάποια στιγμή τα σύνορα, έχουν δημιουργήσει έναν πρόχειρο καταυλισμό με σκηνές δίπλα από τις σιδηροδρομικές γραμμές και ζητούν τη στήριξη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή, προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Το κρύο είναι ένα από τα βασικά προβλήματα, και οι πρόσφυγες ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν με ό,τι βρίσκουν πρόσφορο στην περιοχή. Στο σημείο που παραμένουν εγκλωβισμένοι δεν υπάρχουν υποδομές και το κοντινότερο χωριό, η Ειδομένη, είναι ένα μικρό χωριό 100 κατοίκων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, που επισκέφθηκε την Ειδομένη το Σάββατο δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων νοτιότερα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, συνάντησε την έντονη αντίδραση εκατοντάδων κατοίκων του χωριού Γαλλικός Κιλκίς, όπου μετέβη για να δει μια έκταση 40 στρεμμάτων που παραχωρείται από ιδιώτη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα από τα σχεδιαζόμενα κέντρα υποδοχής μεταναστών.

Περίπου 300 κάτοικοι του χωριού τον περίμεναν εκεί και εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην προοπτική δημιουργίας του κέντρου.

Εν τω μεταξύ, ανεμπόδιστα συνεχίζεται η διέλευση των κατόχων διαβατηρίων Συρίας, Αφγανιστάν και Ιράκ από τα σύνορα της ΠΓΔΜ. Την Κυριακή, στο εξάωρο (06:00 – 12:00) εκτιμάται ότι πέρασαν στη γειτονική χώρα περισσότερα από 1.000 άτομα με συριακά, αφγανικά και ιρακινά διαβατήρια, ενώ περίπου 2.000 άλλοι με άδεια διέλευσης ανέμεναν τη σειρά τους. Το Σάββατο στη γειτονική χώρα πέρασαν 6.000 άτομα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου