ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο σοκ από τη διάσωση προσφύγων – Δεκάδες οι άταφοι

βίντεο-σοκ-από-τη-διάσωση-προσφύγων-253452

Συγκλονιστικό βίντεο από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην τραγωδία με ξύλινη βάρκα που ανετράπη στις 28 Οκτωβρίου έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό.

Σε αυτό προβάλλονται αποσπάσματα από την επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων από το τραγικό ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου στα βόρεια της Λέσβου στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 19 παιδιά και ένα βρέφος.

Μέχρι στιγμής πάντως ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει δει ποτέ ο Αιγαίο είναι άγνωστος. Οι διασωθέντες έφταναν τους 274, οι περισσότεροι από αυτούς όμως έκαναν λόγο ακόμα και για 310 επιβαίνοντες στο ξύλινο πλοίο.

Οι προσπάθειες των αντρών του λιμενικού σώματος να διασώσουν πάντως όσες περισσότερες ζωές γίνεται φαίνονται ξεκάθαρα στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και με τον χρόνο να είναι αντίπαλός τους δίνουν μάχη με όποιο μέσο διαθέτουν να τραβήξουν από τα παγωμένα νερά τους ναυαγούς.

Μητροπολίτης Ιάκωβος: Δεν υπάρχει χώρος να ταφούν οι πρόσφυγες

Για την έλλειψη χώρου ταφής των προσφύγων που πνίγονται στα νερά του Αιγαίου μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Μega o Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος.

Όπως ανέφερε, στο κοιμητήριο του νησιού δεν υπάρχει χώρος ταφής και αυτήν την ώρα οι σοροί προσφύγων που δεν έχουν ταφεί ξεπερνούν τις 20 με 25. Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή και το νεκροτομείο είναι γεμάτο, μέχρι την ταφή τους οι σοροί μπαίνουν σε ένα ειδικό αυτοκίνητο με ψύξη.

Προκειμένου να βρεθεί λύση, όπως είπε ο μητροπολίτης, σύμφωνα με το megatv.com, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με τον δήμο και τον διοικητή του νοσοκομείου, να δοθεί μέρος (2 στρέμματα) του κτήματος που είναι δίπλα στο κοιμητήριο, συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι το κτήμα ανήκει «σε ένα κληροδότημα του νοσοκομείου» και αν ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες θα χρειαστούν 2 με 3 χρόνια μέχρι να αποδεσμευτεί.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου