ΕΛΛΑΔΑ

Κύθηρα: Εκτεταμένη ρύπανση στις ακτές από πετρελαιοκηλίδα

κύθηρα-εκτεταμένη-ρύπανση-στις-ακτές-255023

Εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοκηλίδα, μήκους άνω των 1.000 μέτρων, δημιουργήθηκε στη θάλασσα αλλά και σε ακτές των Κυθήρων, από το μεσημέρι του Σαββάτου, πιθανόν, από διερχόμενο πλοίο που, εκμεταλλευόμενο την αδυναμία του δορυφόρου να το καταγράψει εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, άδειασε στη θάλασσα μεγάλη ποσότητα πετρελαίου.

Ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ειδικά στην Αγία Πελαγία, όπου το πετρέλαιο έχει βγει στη στεριά και στις ακτές δεν μπορεί να πλησιάσει αυτοκίνητο, γιατί, όπως ο ίδιος αναφέρει, θα γίνει μαύρο, όπως μαύροι έχουν γίνει και οι τοίχοι σπιτιών, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι (εχθές εννέα και σήμερα οχτώ μποφόρ)»

«Δεν μπορείς να σταθείς στον οικισμό από την οσμή του πετρελαίου» συμπληρώνει.

«Δύο είναι τα σοβαρά θέματα που έχουμε θέσει επίμονα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα δυστυχώς: Το πρώτο είναι το αγκυροβόλιο που υπάρχει στον Λακωνικό κόλπο και που είναι εξόφθαλμα παράνομο, αλλά έχει την στήριξη κάποιων τοπικών συμφερόντων και το δεύτερο είναι η διέλευση των πλοίων από το στενό βόρεια του νησιού, όπου δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα» υποστηρίζει ο κ. Χαρχαλάκης και πρόσθετει: «Υπάρχουν προβλήματα με το περιβάλλον. Υπάρχουν εταιρείες στην Νεάπολη που διαφημίζονται ως επισκευαστικές στο διαδίκτυο, κάτι που είναι παράνομο. Αναρωτιέμαι τι θα γίνονταν αν ένα τέτοιο περιστατικό συνέβαινε καλοκαίρι, Αύγουστο μήνα. Πάντως, υπάρχουν περιπτώσεις μόλυνσης το καλοκαίρι, στις περιοχές της Νεάπολης και της Μονεμβασιάς».

Σε επιστολή του σήμερα Δευτέρα προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Αττικής με την ένδειξη «κατεπείγον» ο δήμαρχος Κυθήρων σημειώνει ότι «το Σάββατο 31-10 – 2015 οι ΒΑ ακτές των Κυθήρων δέχθηκαν τεράστιο όγκο μόλυνσης από επιπλέοντα πετρελαιοειδή που κατέκλυσαν τις παραλίες στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Πελαγίας. Η μόλυνση και η περιβαλλοντική, αισθητική και οικονομική ζημιά είναι τεράστιες και επιδεινώνονται λόγω των θυελλωδών ανέμων που δεν επιτρέπουν καμία επέμβαση στην περιοχή. Παράλληλα, η απορρύπανση και ο καθαρισμός της περιοχής από εξειδικευμένο συνεργείο – που μπορεί να γίνουν άμεσα – συνεπάγονται μεγάλο κόστος που ο Δήμος μας δεν μπορεί να καλύψει και αναμένει οικονομική βοήθεια από κάθε συναρμόδιο φορέα. Επισημαίνεται ότι ανάλογες δαπάνες καλύπτονται σύμφωνα με τη Νομοθεσία από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου, στο οποίο καταλήγουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προβλέπεται δε η κάλυψη δαπανών απορρύπανσης αγνώστων υπαιτίων όπως η συγκεκριμένη περίπτωση».

Επιπλέον ζητά να εντοπιστεί το πλοίο που προξένησε τη μόλυνση και «στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Κυθήρων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, θα προβούν άμεσα σε προσφυγή ενώπιον της ποινικής και αστικής δικαιοσύνης κατά παντός υπευθύνου και αξιώνουν δια της παρούσης από το αρμόδιο Υπουργείο να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, κάθε σύγχρονο τεχνολογικό μέσο και κάθε διαθέσιμη δυνατότητα προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία του πλοίου που είναι υπεύθυνο για την τεράστια αυτή υποβάθμιση της περιοχής μας, να επιβληθούν και να εισπραχθούν ταχύτατα τα σχετικά πρόστιμα και να αποζημιωθούν οι τοπικοί φορείς Αυτοδιοίκησης για την τεράστια βλάβη που υπέστησαν και εξακολουθούν να υφίστανται».

Στελέχη του Λιμενικού ανέφεραν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό του πλοίου που εκτιμάται πως ήταν διερχόμενο ωστόσο θα ληφθούν δείγματα από τις δεξαμενές πλοίων που βρίσκονται σε αγκυροβόλιο στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα οι λιμενικές αρχές της περιοχής είναι σε συνεννόηση με το Δήμο για τις διαδικασίες καθαρισμού των ακτών, κάτι που αναμένεται να γίνει την Τρίτη εφόσον το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες καθώς στη περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεων 7 μποφόρ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου