ΕΛΛΑΔΑ

Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της Κατερίνας Σαββαΐδου

ασκήθηκε-ποινική-δίωξη-κατά-της-κατερ-259511

Ποινική δίωξη για κακουργηματική απόπειρα απιστίας ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς εναντίον της πρώην γενικής γραμματέως Εσόδων, κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου. Οι εισαγγελείς κ. Γιάννης Δραγάτσης και κυρία Αγγελική Τριανταφύλλου δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις της κυρία Σαββαΐδου και τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν.1608 / 1950, που επισύρει ακόμα και την ποινή των ισοβίων.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης με κατάθεσή του στην εισαγγελία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυρία Σαββαΐδου να έχει διατελέσει δικηγόρος της εταιρείας Gennet. Α. Ε, χάριν της οποίας η πρώην Γραμματέας διέταξε τον επανέλεγχο για το πρόστιμο των 78 εκατομμυρίων.

Στην κατάθεσή του ο κ. Θεοχάρης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οσο ήμουν γραμματέας εσόδων η κυρία Σαββαΐδου εμφανιζόταν ως δικηγόρος, εκπροσοπώντας νομίμως εταιρείες και είναι σφόδρα πιθανό να εκπροσωπούσε και την Gennet. Α. Ε». Η κατάθεση αυτή είναι και η πλέον επιβαρυντική για την κυρία Σαββαΐδου.

Όπως είναι γνωστό απομακρύνθηκε από τη θέση της με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου για άλλη δίωξη σε βάρος της σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση του χρόνου καταβολής του ειδικού φόρου της τηλεοπτικής διαφήμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εναντίον της δίωξη, που έχει σχέση με την απόφασή της να επανεξεταστεί πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ σε βάρος της εταιρείας Gennet. Α. Ε στηρίζεται κυρίως στις μαρτυρικές καταθέσεις υπαλλήλων της ΔΟΥ Καβάλας, αλλά και του ειδικού συνεργείου, που ορίστηκε για τον επανέλεγχο. Ιδιαίτερα η κατάθεση της υπαλλήλου Ι. Μ «καίει» την πρώην γενική γραμματέα, αφού εκείνη καταγγέλλει ότι ο επανέλεγχος διατάχθηκε χωρίς καν να υποβάλει σχετική αίτηση η εταιρεία, αλλά με αίτηση του 2003. Παράλληλα κατέθεσε στους εισαγγελείς ως μάρτυρας και ο προϊστάμενος του συνεργείου, ο οποίος αντικαταστάθηκε.

«Δεν συμφωνούσα με τον έλεγχο, διότι η υπόθεση είχε περαιωθεί» καταγγέλλεται από παράγοντα-εφοριακό στην κατάθεσή του, η οποία δόθηκε στον εισαγγελέα Δραγάτση, φράση η οποία καταγράφεται και στο πόρισμα των εισαγγελέων. «Ολοι οι υπάλληλοι που κατέθεσαν επιμένουν ότι πληροφορήθηκαν έκπληκτοι την απόφαση της κυρίας Σαββαΐδου, ορισμένοι μάλιστα από αυτούς αφήνουν “άρωμα” ποδηγέτησης του ελέγχου».

Ο φάκελος που αφορά τις δραστηριότητες της εταιρείας, η οποία εμφανίζεται να ευνοήθηκε, είναι βαρύς αφού φαίνεται ότι δάνειζε επιχειρήσεις καπνών στην Καβάλα με τοκογλυφικούς όρους. Μάλιστα, σύμφωνα με μια εκδοχή, οι δικαιούχοι των παλαιών επιχειρήσεων στην Καβάλα είναι αυτοί οι οποίοι κατήγγειλαν την όλη υπόθεση αφού δεν μπορούσαν πλέον να υπομείνουν τους επαχθείς όρους των δανείων που έπαιρναν.

Tι αναφέρει η Gennet

Σε ανακοίνωσή της η Gennet διαψεύδει τους ισχυρισμούς του πρώην Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα αναφέρει

«Η εταιρεία μας διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα φέρεται να έχει καταθέσει στην εισαγγελία ο πρώην Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης και αναφέρονται στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.tovima.gr (29/10/2015) με τίτλο: «Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της Κατερίνας Σαββαΐδου», ως παντελώς ανυπόστατα και αναληθή.

Σε απάντηση του δημοσιεύματος, δηλώνουμε τα εξής:

  • Στο δημοσίευμα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο επαγγελματικής σχέσης της εταιρείας μας και ημών προσωπικά με την τέως Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Δηλώνουμε υπεύθυνα για πολλοστή φορά και κατηγορηματικά, ότι η εταιρεία μας ουδέποτε έχει αναπτύξει την οποιαδήποτε επαγγελματική ή άλλου τύπου σχέση με την τέως Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων.
  • Το δημοσίευμα επικαλείται μαρτυρία της υπαλλήλου Ι.Μ., μέσα από την οποία «καταγγέλλεται ότι ο επανέλεγχος διατάχθηκε, χωρίς καν να υποβάλει σχετική αίτηση η εταιρεία μας, αλλά με αίτηση του 2003». Ο επανέλεγχος διατάχθηκε για πρώτη φορά στις 16.01.2014, μετά από σχετική μας Αίτηση βάσει του Νόμου, από τον πρώην Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη ο οποίος είχε ζητήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης, αναθέτοντάς την με υπογραφή του στην τότε Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, με στόχο να πραγματοποιηθεί έως τις 30/6/2014 (Αρ. πρωτ.: ΔΕΥ 1011214 ΕΞ 2013/Α’5707/σΚ/Φ.10381). Μετά από λίγους μήνες, η Διεύθυνση αυτή διαλύθηκε, ο κ. Θεοχάρης αποχώρησε και ο Φάκελος επεστράφη στη ΓΓΔΕ. Επαναλαμβάνουμε και σε αυτό το σημείο, για πολλοστή φορά, ότι ο διαταχθείς επανέλεγχος δρομολογήθηκε νομιμότατα, εξαιτίας του πλήθους των αδιάσειστων ΝΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ στοιχείων που προσκομίστηκαν σε ανακριτές και εισαγγελείς, μετά από συνεχή μας αιτήματα και όχι με βάση το αρχικό μας αίτημα όπως ψευδώς αναφέρεται. Τα εν λόγω στοιχεία αγνοούνταν προκλητικά και κατ’ εξακολούθηση από συγκεκριμένους δημόσιους λειτουργούς.
  • Στην εταιρεία ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΠΕ, άμεσα εμπλεκόμενη εταιρεία στην υπόθεση, ουδέποτε έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ο οποιοσδήποτε έλεγχος, γεγονός που αποδεικνύεται από τον διαταχθέντα έλεγχο. Τα πεπραγμένα της συγκεκριμένης εταιρείας, ήταν γνωστό στους δημόσιους αυτούς λειτουργούς που τάχα φρόντιζαν για το δημόσιο συμφέρον, ότι επρόκειτο να παραγραφούν στις 31-12-2015. Παρά ταύτα, για κάποιους λόγους που θα πρέπει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη, αρνούνταν να πράξουν τα αυτονόητα και είναι οι ίδιοι, που ακόμη και σήμερα, αγωνίζονται λυσσαλέα προκειμένου να διακοπεί ο έλεγχος και να παραμείνει η υπόθεση στο σκοτάδι».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου