ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες του Μαν. Παναγιωτάκη

σημαντικές-συναντήσεις-στις-βρυξέλλ-260726

Yπέρ του υπεύθυνου μοντέλου ανοίγματος της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, που θα συνοδεύεται από επενδύσεις, ρίσκο και στόχο όλες τις κατηγορίες των πελατών τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε συνάντηση εφόλης της ύλης που είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες με τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν Dominique Ristori, στο οποίο έθεσε και το αίτημα της χορήγησης στη ΔΕΗ δωρεάν πιστοποιητικών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Τα πιστοποιητικά θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις της ΔΕΗ με στόχο την επίτευξη των στόχων για το CO 2

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές ο κ. Ristori δήλωσε ότι το άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγήσει σε ζούγκλα αλλά να γίνει συντεταγμένα. “Είχαμε μία καλή συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο” ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter o κ. Ristori λίγο μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι το περίπου 50% της αγοράς λιανικής, που αφορά σε βιομηχανίες στην υψηλή τάση, στον δημόσιο τομέα, στους αγρότες, τους δικαιούχους των κοινωνικών τιμολογίων και τους πελάτες σε ρύθμιση με μεγάλες οφειλές είναι κατανάλωση που εξυπηρετεί μόνον η ΔΕΗ. “Μια λιανική με στόχο μόνον συνεπείς πελάτες, χωρίς επενδύσεις, χωρίς ρίσκο και ελάχιστα λειτουργικά κόστη δεν έχει σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό” τόνισε. Αναφερόμενος στη χονδρική αγορά είπε ότι το θεμελιώδες πρόβλημα είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης και αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί με νέες στρεβλώσεις. “Η οριστική λύση θα έλθει με την αλλαγή στο target model, τη σταδιακή μείωση των φόρων και τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO 2 σε συνδυασμό με την εφαρμογή μίας νέας πολιτικής σε σχέση με τις ΑΠΕ” επισήμανε.

Τέλος σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επεδίωκε την πώληση για δημοσιονομικούς λόγους και ότι η λύση που θα δοθεί τώρα εφόσον επιμείνουν οι θεσμοί, πρέπει να εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό, να παράγει ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα για τη ΔΕΗ και να μην την οδηγήσει σε κρίση.

imerisia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου