ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις σοκ στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων-Φτάνουν και το 400%

αυξήσεις-σοκ-στα-εισιτήρια-των-αρχαιο-280461

Θέλετε να επισκεφθείτε την Ακρόπολη; Από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα πρέπει να πληρώσετε έως 20 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα θα πληρώνατε 12 ευρώ (ολόκληρο εισιτήριο).

Βρίσκεστε σε ταξιδάκι στη Κρήτη και θέλετε να επισκεφθείτε την Κνωσσό; Από το εισιτήριο των 6 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρώσετε 15 ευρώ.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που έγιναν με βάση την προσέλευση των επισκεπτών – εξ’ ου και η αναφορά στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι ανήκουν σε «ακριβή» κατηγορία. Μετά την Ακρόπολη και την Κνωσσό, ακολουθούν «εμβληματικά μουσεία και προβεβλημένοι αρχαιολογικοί χώροοι» όπως η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, η Λίνδος, η Αρχαία Ολυμπία, η Δήλος, το Ακρωτήρι της Θήρας και ο Μυστράς με τις τιμές των εισιτηρίων να διαμορφώνονται στα 12 ευρώ (οι Μυκήνες «κοστίζουν» 8 ευρώ σήμερα και το Μουσείο Ιερό Ασκληπιείο Επιδαύρου 6 ευρώ).

Μια ακόμα κατηγορία αφορά μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυξητική τάση προσέλευσης (κάποιοι από τους οποίους διαθέτουν και μουσείο), όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αγοράς Αθηνών και το μουσείο της Στοάς Αττάλου, ή ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο αρχαίας Κορίνθου, όπου το εισιτήριο γίνεται 8 ευρώ το ολόκληρο και 4 ευρώ το μειωμένο. Στις επόμενες κατηγορίες ανήκουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και μνημειακά σύνολα μέσης (π.χ. Νεμέα και Μαραθώνας) ή περιορισμένης προσέλευσης (όπως η Ακροκόρινθος, οι Κατακόμβες Μήλου, το Αμφιαράειο και η Πολίχνη Λήμνου), στους οποίους οι αυξήσεις δεν ήταν μεγάλες για να τονωθεί η επισκεψιμότητα.

Το ενιαίο εισιτήριο συζητείται ακόμα. Δεν συζητήθηκε επίσης το θέμα των ελευθέρας, ενώ κάποιοι χώροι που δεν είχαν εισιτήριο αποκτούν.

Οι αυξήσεις δεν θα ισχύουν από τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο κάθε έτους. Τότε τα εισιτήρια θα μειώνονται κατά 50% και μία Κυριακή κάθε μήνα θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος. Προτάθηκε και δεύτερη Κυριακή ελευθέρας εισόδου, αλλά την τελευταία στιγμή η πρόταση αποσύρθηκε. Τους χειμερινούς μήνες επωφελούνται κυρίως οι Ελληνες.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 100% έως 400% με μέσο όρο τον διπλασιασμό της τιμής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου