ΕΛΛΑΔΑ

Οριστικά ένοχοι για την τραγωδία του 2007 Δήμαρχος και Νομάρχης

οριστικά-ένοχοι-για-την-τραγωδία-του-2007-289147

Επικυρώθηκε από το Ποινικό Τμήμα Αρείου Πάγου, όπως είχε προτείνει η αντεισαγγελέας Γ. Μπόμπολη, η καταδίκη στο Εφετείο για τον πρώην νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα και τον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο για τις φωτιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, όπου χάθηκαν 36 ζωές.

Με την απόφαση αυτή είναι πλέον τελεσίδικη και αμετάκλητη η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων με την οποία καταδικάστηκαν οι κ.κ. Καφύρας και Χρονόπουλος σε φυλάκιση 10 ετών ο καθένας. Οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ την ημέρα και το ποσό της εξαγοράς θα καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις των 1.200 ευρώ.

Οι Χ. Καφύρας και Π. Χρονόπουλος καταδικάστηκαν για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με τη μη λήψη κατάλληλων μέτρων αποφυγής πυρκαγιάς, από την οποία προκληθήκαν θάνατοι.

Κατά τον τότε σχεδιασμό οι τοπικοί φορείς είχαν την υποχρέωση, σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης», να έχουν σε ετοιμότητα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες, σκαπτικά μηχανήματα, όπως επίσης και να είχαν προβεί σε διάνοιξη των αγροτικών δρόμων κ.λπ.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είχε ληφθεί κανένα αναγκαίο μέτρο και στις 24 Αυγούστου 2007 ξέσπασε πυρκαγιά σε οικισμό της Ζαχάρως, από αμέλεια και έλαβε τεράστιες, ανεξέλεγκτες και καταστροφικές διαστάσεις.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις των κ.κ. Καφύρα και Χρονόπουλου, με τις οποίες ζητούσαν να αναιρεθεί η καταδικαστική για αυτούς απόφαση του Εφετείου, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου έχει πλήρη και σαφή αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου