ΕΛΛΑΔΑ

Πιο εύκολα τα ισόβια για τους εμπόρους ναρκωτικών

πιο-εύκολα-τα-ισόβια-για-τους-εμπόρους-300897

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμόν 1/2015 απόφασή της αυστηροποίησε τις ποινές που θα επιβάλλονται στους εμπόρους ναρκωτικών και έτσι θα τιμωρούνται πλέον με ισόβια κάθειρξη όσοι εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών που προσδοκά όφελος πάνω από 75.000 ευρώ, χωρίς να έχει σημασία πόσοι είναι οι κατηγορούμενοι.

Η επίμαχη απόφαση του Αρείου Πάγου θα αποτελέσει πιλότο για όλα τα δικαστήρια της χώρας ως προς την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων σε υποθέσεις ναρκωτικών ουσιών.

Η ποινική νομοθεσία προβλέπει ότι με ισόβια κάθειρξη απειλούνται όσοι διακινούν κατ’ επάγγελμα ναρκωτικά, προσδοκώντας όφελος τουλάχιστον 75.000 ευρώ.

Οι αρεοπαγίτες, υιοθετώντας την πρόταση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκου Παντελή, απέρριψαν το αίτημα κατηγορουμένων να επιμερίζεται το ποσό των 75.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εμπλεκομένων στη διακίνηση ναρκωτικών, έτσι ώστε να αποτραπεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στους εμπλεκόμενους κατηγορούμενους.

Οι εμπλεκόμενοι στην εν λόγω υπόθεση προσπάθησαν να ισχύει το σπάσιμο του ποσού των 75.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των κατηγορουμένων (δύο τον αριθμό), με σκοπό να αποφύγουν την επιβολή της ποινής της ισοβίου καθείρξεως.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι, όταν διακινούν ναρκωτικά περισσότεροι δράστες, δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη το όφελος στο οποίο απέβλεψε χωριστά ο καθένας, αλλά το σύνολο του οφέλους, που προσδιορίζεται μία φορά και αντιστοιχεί σε όλους μαζί τους κατηγορουμένους, χωρίς να επιμερίζεται μεταξύ τους.

Το δικαστήριο το απασχόλησε περίπτωση δύο αλβανών κατηγορούμενων οι οποίοι συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση άνω των 3 κιλών κοκαΐνης, με προσδοκώμενο όφελος 85.000 ευρώ, ενώ στην κατ’ οίκον έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 30.000 ευρώ και επιπλέον 3 κιλά κοκαΐνη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου