ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός: Επιδόσεις και προκλήσεις

τουρισμός-επιδόσεις-και-προκλήσεις-307303

«Ενα δισεκατομμύριο τουρίστες ένα δισεκατομμύριο ευκαιρίες» («One billion tourists, one billion opportunities») είναι το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) με αφορμή την 36η επέτειο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου

Στις επιδόσεις αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εγχώριος τομέας αναφέρθηκαν οι φορείς. «Για ακόμα μια χρονιά, ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε ρεκόρ, όχι μόνο στον τομέα των αφίξεων και των εσόδων, αλλά και στους τομείς της συνεργασίας, την ενίσχυσης της οικονομίας και της υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών.
Ο τουρισμός κατάφερε αυτά τα χρόνια της κρίσης να αποτελεί τον κύριο μοχλό για την αύξηση του ΑΕΠ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με το βλέμμα στο άμεσο μέλλον και με τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού να βελτιώνονται κάθε χρόνο, οι στόχοι του 2021 μπορεί να επιτευχθούν νωρίτερα. Μέσω της δραστηριότητας του τουρισμού, ενισχύεται η απασχόληση, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και επωφελούνται οι τοπικές οικονομίες και κοινωνίες», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
Και πρόσθεσε ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η θωράκιση του τουρισμού μας με κυρίαρχα ζητούμενα την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την πάταξη της φοροδιαφυγής, αντί της υπερφορολόγησης των νόμιμων επιχειρήσεων, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προβολή των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και να αναβαθμιστούν οι δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. Αλλωστε, η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση άμεσων επενδύσεων οι οποίες στον τουρισμό υπό αυτονόητες προϋποθέσεις είναι εύκολα επιτεύξιμες.
Έτσι, θα αξιοποιηθεί περαιτέρω η θετική επίδραση του τουρισμού σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας των τοπικών κοινωνιών. Μαζί με τη ναυτιλία, τη βιομηχανία, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή και τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει».
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) αναφέρει ότι «η συνεισφορά του τομέα Τουρισμού και Ταξιδιών στο ΑΕΠ, στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, στην απασχόληση, στη διάχυση εισοδήματος, στην παραγωγή, σε σειρά άλλων κλάδων της οικονομίας και παραγωγικών δραστηριοτήτων, αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται παγκοσμίως. Για την Ελλάδα και ειδικά σε αυτό το περιβάλλον της βαθιάς κρίσης, ο τουρισμός έχει αποδείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι αποτελεί πολύτιμο πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Προσφέρει δε ευκαιρίες και στηρίγματα στις προσπάθειες εξόδου από την κρίση και επιστροφής της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Η ξενοδοχειακή επιχείρηση είναι η ραχοκοκαλιά της τουριστικής οικονομίας. Είναι, ζωντανό «κύτταρο» του οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού ιστού. Είναι ένα από τα κομβικά επίκεντρα κάθε τόπου, συνεισφέροντας στην απασχόληση, στην κατανάλωση, στη δημιουργία εισοδήματος και ανάπτυξης.
Πολιτεία και ιδιωτικός τομέας, πρέπει να συνεργαστούν άμεσα και διεξοδικά, στην εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που αφενός μεν θα θωρακίσουν και θα υποστηρίξουν την ελληνική ξενοδοχία, αφετέρου δε, θα μεγιστοποιήσουν τη συνεισφορά του κλάδου, διαχέοντας τα οφέλη της, σε ακόμα μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας και της κοινωνίας».
Στη συμβολή των μικρών τουριστικών καταλυμάτων στη φιλοξενία των ξένων επισκεπτών της χώρας, εστίασε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ) κ. Κωνσταντίνος Μπρεντάνος, σημειώνοντας ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού. Στο μήνυμά του ο κ. Μπρεντάνος δηλώνει ότι ο τουρισμός «αποτελεί «ανάσα» για την ελληνική οικονομία και τον βασικό μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών».
Ομως «η άνοδος των οικονομικών μεγεθών του κλάδου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Η επιτυχία της τελευταίας τριετίας δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας και την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική «σκακιέρα». Δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες για ακόμη καλύτερες προοπτικές και μεγαλύτερα επιτεύγματα», υπογραμμίζει.
tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου