ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: 13χρονοι «στρατολογούνται», βάζουν κουκούλες και συμμετέχουν σε επεισόδια με μολότοφ

ελασ-13χρονοι-στρατολογούνται-βάζου-310047

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. η έντονη δραστηριότητα ανήλικων παιδιών σε σοβαρά επεισόδια.

Αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για «στρατολόγηση» ανηλίκων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ανάλυση των προφίλ των προσαχθέντων και συλληφθέντων κουκουλοφόρων. Στα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων συνελήφθησαν 9 άτομα, εκ των οποίων 8 Έλληνες και μία Γερμανίδα υπήκοος. Ανάμεσά τους ήταν πέντε ανήλικοι, ηλικίας από 13 έως 17 χρόνων, ενώ οι ενήλικες ήταν 18, 19, 21 και 23 χρόνων.

Στα συγκεκριμένα επεισόδια, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αστυνομικοί έσπασαν τα χέρια 13χρονου με κλομπ, πέρασαν με μοτοσικλέτα πάνω από τα πόδια 19χρονου φοιτητή Ψυχολογίας σπάζοντας του τα δάχτυλα και έσπασαν με κλομπ τα δόντια ενός 17χρονου.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας στο περιθώριο της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του, μιλώντας με δημοσιογράφους, αν και ήθελε επιπλέον ενημέρωση για τις καταγγελίες που σχετίζονταν με την ασκούμενη βία των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχθώ καταστολή με τη μορφή εκδίκησης απέναντι σε οποιονδήποτε πολίτη».

Το ίδιο ανησυχητική είναι η συμμετοχή ανηλίκων στα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στο Κερατσίνι στις συγκεντρώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στις 26 προσαγωγές και τις δύο συλλήψεις, συγκαταλέγονται πάρα πολλά ανήλικα και νεαρής ηλικίας άτομα έως και 20 χρόνων.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα άτομα δίνουν το «βάπτισμα του πυρός» σε «νέο-στρατολογημένους» νεαρούς, ώστε να είναι… έτοιμοι για αντίστοιχες ενέργειες σε μελλοντικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. «Τα παιδιά αυτά προέρχονται από όλες της κοινωνικές τάξεις. Άλλα από πλούσιες και άλλα από φτωχές οικογένειες. Νιώθουν οργή και παρασύρονται συνήθως από μεγαλύτερους που τους μυούν στα επεισόδια», επισημαίνει πηγή από την ΕΛ.ΑΣ.

huffingtonpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου