ΕΛΛΑΔΑ

Προσεχώς νέα εξέταση Φαλσιανί από τους Ελληνες εισαγγελείς

προσεχώς-νέα-εξέταση-φαλσιανί-από-του-325773

Νέα συνάντηση στο Παρίσι προγραμματίζουν οι εισαγγελείς που συγκρότησαν το κλιμάκιο το οποίο έλαβε κατάθεση από τον Ερβέ Φαλσιανί, τον πρώην υπάλληλο της ελβετικής τράπεζας HSBC o οποίος υπέκλεψε αρχεία της, ανάμεσα στα οποία και την ελληνικού ενδιαφέροντος λίστα Λαγκάρντ.

Οπως έγινε γνωστό, οι Ελληνες εισαγγελείς θα μεταβούν εκ νέου στη γαλλική πρωτεύουσα, αφού μελετήσουν τα στοιχεία που έλαβαν από τον Φαλσιανί σε στικάκι με κινήσεις λογαριασμών, ονόματα εταιρειών και τραπεζικές κινήσεις.

Ηδη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ηλίας Ζαγοραίος, που ήταν και επικεφαλής του κλιμακίου των εισαγγελέων που μετέβη στο Παρίσι, μελετά τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν από τον Φαλσιανί – όχι ονόματα πολιτικών όπως διευκρινίστηκε και σε επίσημη ανακοίνωση της Εισαγγελίας για το θέμα – από τα οποία προκύπτουν, πάντως, ενδιαφέροντα στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος.

Η έρευνα της Εισαγγελίας, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η κατάθεση Φαλσιανί, αφορά σε καταγγελίες που διαβιβάστηκαν από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και οι οποίες έκαναν λόγο για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, με σκοπό την διακίνηση μαύρου – και ενδεχομένως – πολιτικού χρήματος.

Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση έχουν αποστείλει και αιτήματα δικαστικής συνδρομής στη Γαλλία για πρόσωπα που φέρεται να μετέχουν στην ομάδα διακίνησης μαύρου χρήματος.

Από την άλλη πλευρά, οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παν. Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, που χειρίζονται τις έρευνες για τις καταθέσεις που υπάρχουν στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς την εξέταση των φακέλων και ως τώρα έχουν πληρώσει φόρους και πρόστιμα περί τους 170 καταθέτες της λίστας, ενώ για άλλους 200 οι διαδικασίες είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου