ΕΛΛΑΔΑ

Αγιασμός με… δάσκαλο για μια ημέρα ή και με κλειστά σχολεία

αγιασμός-με-δάσκαλο-για-μια-ημέρα-ή-κα-331981

Με κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές, με «εικονικούς» αγιασμούς (κατά τους οποίους ο δάσκαλος παρέστη την πρώτη ημέρα του σχολείου, αλλά κατόπιν έφυγε και δεν αναμένεται να ξαναγυρίσει, καθώς η οργανική του θέση είναι σε άλλο σχολείο) και με κενά που ξεπέρασαν τις 20.000 πανελλαδικά άνοιξαν σήμερα, Παρασκευή, τα σχολεία της χώρας στο ξεκίνημα μιας χρονιάς που χαρακτηρίζεται από πλευρά οργάνωσης ως μια απο τις χειρότερες της δεκαετίας.

Εκπαιδευτικοί στα σχολεία δε αναμένονται ως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών λήγει μόλις σήμερα, την ημέρα του αγιασμού, ενώ απαιτούνται ακόμη αρκετές ημέρες για υποβολή ενστάσεων, εκδίκασή τους και σύνταξη των τελικών πινάκων προσληφθέντων.

Κλειστά σχολεία

Ακόμη και μετά τις προσλήψεις αυτές όμως το υπουργείο Παιδείας ομολογεί ότι θα υπάρξουν 6.500 κενές θέσεις πανελλαδικά που δεν θα καλυφθούν άμεσα.

Συγκεκριμένα, κλειστά ήταν νηπιαγωγεία στην Κόρινθο, στο Ηράκλειο, στην Ανατολική Αττική· στην περιοχή της Εύβοιας τα κενά είναι 120 και κάποια μονοθέσια και διθέσια σχολεία προσωρινά δεν θα ανοίξουν, τα Δωδεκάνησα έχουν αδειάσει κυριολεκτικά από εκπαιδευτικούς, σε κάποιες περιφέρειες της χώρας έγιναν υποχρεωτικές δίμηνες αποσπάσεις εκπαιδευτικών από πολυθέσια σχολεία σε μονοθέσια, μόνο για να ανοίξουν σήμερα.

Οι ευχές των πολιτικών

Από την πλευρά τους οι πολιτικοί έκαναν τις καθιερωμένες επισκέψεις τους σε σχολεία της χώρας για τον αγιασμό.

Να γίνουν συνεχιστές της παράδοσης που η χώρα μας έχει από την αρχαιότητα να τροφοδοτεί με πνευματικούς ανθρώπους και σπουδαίους επιστήμονες τον κόσμο που καλούνται να οραματιστούν και να οικοδομήσουν ευχήθηκε στους μαθητές η υπηρεσιακή πρωθυπουργός κυρία Βασιλική Θάνου σε μήνυμά της για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Επ’ ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους απευθύνω τις ευχές μου τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές όλων των βαθμίδων να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τον πλούτο της ελληνικής παιδείας, ώστε να μπορέσετε οι νέοι να κατακτήσετε όχι μόνο τη γνώση, τις τέχνες και την αγωγή, αλλά και τη συνείδηση της ταυτότητας που διατηρεί την Ελλάδα ζωντανό δίδαγμα για την ανθρωπότητα. Η παιδεία δεν είναι μόνο πρώτη ύλη για την ατομική σας πρόοδο, είναι και το συλλογικό μας όχημα προς μια κοινωνία του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας» τονίζεται στο μήνυμα της κυρίας Θάνου.

Σε δύσκολη θέση, η κυρία Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου, υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας,παρέστη το πρωί στον αγιασμό του 12ου Γενικού Λυκείου Αθηνών στα Κάτω Πετράλωνα. Στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε σε «μια ζωή γεμάτη δυσκολίες, τις οποίες είναι καλό να μάθεις να αντιμετωπίζεις χωρίς να σε πτοούν και να συνεχίζεις παραπέρα». Η υπουργός ευχήθηκε επίσης «να έχουμε σχολεία με περισσότερο γελαστά και χαρούμενα πρόσωπα».

Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ κ. Θεόδωρος Φορτσάκης παρέστη στην τέλεση του αγιασμού της νέας σχολικής χρονιάς στην Ιωνίδειο Σχολή στον Πειραιά όπου και έδωσε μήνυμα στήριξης στην αριστεία. Οι παρόντες γονείς βέβαια εξέφρασαν στον κ. Φορτσάκη την ανησυχία τους για την εξέλιξη της εφετινής χρονιάς και όπως ο ίδιος τους απάντησε, θα καλέσει την υπηρεσιακή υπουργό να τον ενημερώσει για την αποτύπωση του αριθμού των κενών που καταγράφηκαν σήμερα.

«Κατάφεραν το απόλυτο μπάχαλο στην εκπαίδευση. Απέτυχαν ακόμη και να ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά με στοιχειωδώς καλές προϋποθέσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠαΣοΚ για το θέμα.

«Έσπασαν τρία ρεκόρ: Για πρώτη φορά υπάρχουν εντελώς κλειστά νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία σε αρκετούς νομούς. Για πρώτη φορά την ημέρα του αγιασμού οι αναπληρωτές κάνουν ακόμη αιτήσεις για να προσληφθούν τον Οκτώβριο. Για πρώτη φορά το υπουργείο ομολογεί ότι 6.000 από τα 25.000 κενά δεν θα καλυφθούν ως το τέλος της χρονιάς. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε άλλο.

»Μόνο να ευχηθούμε καλή και δημιουργική χρονιά στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησε η ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Σχολεία της Αθήνας επισκέφθηκαν για τον αγιασμό και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Ο μεν κ.Παναγιώτης Λαφαζάνης παρέστη στον αγιασμό του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, ενώ ο κ.Δημήτρης Κουτσούμπας στο 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο Χαϊδαρίου.

Αγιασμός με άρωμα Μαξίμου

Στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας βέβαια η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο μεγαλύτερος γιος του πρώην πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, Φοίβος-Παύλος, πήγε σήμερα για την πρώτη του ημέρα στο νηπιαγωγείο της ιδιωτικής Σχολής Χιλλ στην Πλάκα, συνοδευόμενος από τη μητέρα του, κυρία Μπέτυ Μπαζιάνα. Ο άλλος γιος του πρώην πρωθυπουργού πηγαίνει επίσης σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, την «Αγκάλη», στη συνοικία της Πλάκας.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου