ΕΛΛΑΔΑ

Τη Χίο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

τη-χίο-επισκέπτεται-ο-οικουμενικός-πα-332040

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Χίο πραγματοποιεί από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας θα συνοδεύσει στη Χίο η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται τη Χίο για δεύτερη φορά ύστερα από 18 χρόνια, έπειτα από αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, του δήμου Χίου και των δύο βουλευτών του νησιού.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα φτάσει στον αεροδρόμιο της Χίου στις 5 το απόγευμα και στη συνέχεια θα μεταβεί στην πλατεία Βουνακίου, όπου θα γίνει η υποδοχή από το δήμαρχο Χίου. Θα ακολουθήσει δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια επίσκεψη στο Διοικητήριο του νομού.

Το πρωί του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μιλήσει σε Ιερατική Σύναξη στο Μητροπολιτικό Ναό και μία ώρα μετά θα συναντηθεί με τις Αρχές, εκπροσώπους φορέων, αποφοίτων θεολογικής σχολής Χάλκης και πολιτιστικούς συλλόγους.

Στη 1 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή παράδοσης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς EUROPA NOSTRA για το Αρχοντικό Αντουάνικο, στον Κάμπο.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα τελεστεί τρισάγιο στην Καλλιμασιά για τους αοιδίμους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως που είχαν καταγωγή από το συγκεκριμένο χωριό και στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφτεί τη Βέσσα, το χωριό που επλήγη περισσότερο από τα άλλα στην καταστροφική πυρκαγιά του 2012, όπου θα φυτεύσει συμβολικά μαστιχόδεντρο και θα ευλογήσει τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας του νησιού.

Επίσης, στο χωριό θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοιδίμου Πατριάρχη Κωνσταντίνου Ε (του Βαλλιάδου) που καταγόταν από τη Βέσσα.

Την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου θα γίνει Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στις 12 το μεσημέρι και ο Παναγιότατος θα ευλογήσει το ραδιοφωνικό σταθμό της Χιακής Εκκλησίας «Σήμαντρο» και θα απευθύνει μήνυμα προς τους Χιώτες Ναυτικούς.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην «Πέτρα του Ομήρου», στη Δασκαλόπετρα, ενώ στις 6 το απόγευμα δοξολογία στην Αυτοκρατορική Σταυροπηγιακή και Βυζαντινή Ιερά Νέα Μονή. Την Κυριακή το απόγευμα θα ξεναγηθεί στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» όπου θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής Κωνσταντίνου Παρθένη.

Την ημέρα του Τίμιου Σταυρού, ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Καρδαμύλων και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει αγιασμό στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το σπίτι της Μαρίας» και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στις 5:30 το απόγευμα με συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Χανδρής.

Στις 6:30 το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του θα αναχωρήσει αεροπορικώς για Κωνσταντινούπολη.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου