ΕΛΛΑΔΑ

Το πλοίο στην Κρήτη είχε όπλα που χρησιμοποιεί αστυνομία και μαφία

το-πλοίο-στην-κρήτη-είχε-όπλα-που-χρησι-348732

Σχετικά φτηνές καραμπίνες μεγάλης ισχύος πυρός που χρησιμοποιούνται από δεκάδες αστυνομικές αρχές του κόσμου για βίαιη διάλυση του πλήθους αλλά και από μέλη της μαφίας για αιματηρές επιθέσεις είναι τα 5.000 όπλα που βρέθηκαν στο σημαίας Βολιβίας φορτηγό πλοίο «Haddad 1», το οποίο εντοπίστηκε προ δύο ημερών από το Λιμενικό 20 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Τα όπλα που εντοπίστηκαν και τα οποία πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκαν σε ένα από τα τρία εργοστάσια της Τουρκίας που παράγουν τέτοιου είδους οπλισμό χρησιμοποιούνται ακόμη στο κυνήγι και είναι απαγορευμένα στη χώρα μας.

Παρόμοια όπλα είχαν βρεθεί και σε έλεγχο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προ δύο ετών σε αποθήκη με όπλα που είχε γνωστός επιχειρηματίας. Η εν λόγω έρευνα είχε συσχετισθεί αρχικά –χωρίς ωστόσο συνέχεια– με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Τα στελέχη του Λιμενικού αλλά και της ΕΥΠ εξετάζουν το ενδεχόμενο προορισμός των όπλων να είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που έχουν στόχο τις επιθέσεις εναντίον αντιπάλων τους σε αστικούς χώρους. Όμως εξετάζονται και άλλα ενδεχόμενα, όπως ένα τμήμα του να κατέληγε στη «λαθραία αγορά» στη χώρα μας και μέρος του φορτίου να «τροφοδοτούσε» την Κρήτη για περαιτέρω διανομή και σε άλλες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια οι ελληνικές διωκτικές αρχές είχαν σχετικές πληροφορίες για ένα παρόμοιο πλοίο ότι φορτώνει ποσότητες οπλισμού στη νότιο Κρήτη, χωρίς ωστόσο να εντοπισθεί ποτέ.

«Πονοκέφαλος» οι σφαίρες και μια παλιά ιστορία

Τους αξιωματικούς του Λιμενικού προβληματίζει ακόμη ο μεγάλος αριθμός σφαιρών (σχεδόν 500.000) των 9 mm που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής σε δύο από τα 14 εμπορευματοκιβώτια του πλοίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, «το 90% των όπλων –πιστολιών , υποπολυβόλων κ.ά.– που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά δέχονται τέτοιου είδους σφαίρες».

Επιπλέον περαιτέρω προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση ότι το πλοίο «Mamo» της ίδιας ιδιοκτήτριας εταιρείας, με έδρα στην Ακτή Μιαούλη, του έμφορτου με οπλισμό πλοίου είχε ακινητοποιηθεί στη Μάλαγα της Ισπανίας από το σύστημα λιμενικών ελέγχων «PARIS MoU» τον Νοέμβριο του 2014. Σε αυτό το σύστημα ελέγχων συμμετέχουν 27 λιμενικές αρχές από όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους και οι ελληνικές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, τα δύο εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν τον οπλισμό είχαν φορτωθεί στο Ισκεντερούν Τουρκίας (Αλεξανδρέτα). Αναφερόταν επίσης ότι «τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου του πλοίου δεν αναφέρουν την ύπαρξη των ανευρεθέντων όπλων και πυρομαχικών, ενώ τονίζεται ότι τα όπλα και πυρομαχικά ήταν επιμελώς κρυμμένα πίσω από απλό φορτίο (συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής)».

Φτηνό και απαγορευμένο

Όπως ανέφεραν στο «Βήμα» ειδικοί αναλυτές της διαδικασίας παραγωγής και διακίνησης όπλων, «οι καραμπίνες που βρέθηκαν στο “Haddad1” έχουν κόστος 300-350 ευρώ και θεωρούνται φτηνό όπλο αλλά και σημαντικά μεγάλης ισχύος πυρός.

Σε κάθε πυροβολισμό εκτοξεύονται 9 σφαιρίδια των 7,65 mm που μπορεί να χτυπήσουν το “εχθρικό” πλήθος προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς. Λόγω πολλών μετατροπών που έχουν από τα κλασικά κυνηγετικά όπλα, έχουν απαγορευθεί στην Ελλάδα.

Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται λαθραία, αφού η κατοχή τους θεωρείται ότι είναι σε μία κατάσταση ημινομιμότητας.

Ακόμη τέτοιου είδους όπλα χρησιμοποιούν συμμορίες κακοποιών παγκοσμίως αφού θεωρείται κατά πολύ ισχυρότερο από το καλάσνικοφ και μπορεί να αποτρέψει κυρίως την προσέγγισή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις ή και για άλλες εγκληματικές ενέργειές τους. Και όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου