ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση 580 χιλ € για την δολοφονία με επιστολή -βόμβα του Γ.Βασιλάκη

αποζημίωση-580-χιλ-e-για-την-δολοφονία-με-ε-384513

Ευθύνες στο Δημόσιο αποδίδει το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας για το θάνατο του 52χρονου υπασπιστή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Γ. Βασιλάκη, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του τον Ιούνιο του 2010 μετά από έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε ταχυδρομική επιστολή. Οι δικαστές αναγνώρισαν υποχρέωση αποζημίωσης συνολικού ύψους 580.000 ευρώ σε επτά συγγενείς.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή αναγνωριστική αγωγή επτά στενών συγγενών του Γ. Βασιλάκη κρίνοντας ότι το Δημόσιο οφείλει αποζημίωση στους συγγενείς του. Κατά την κρίση των δικαστών, η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου θα έπρεπε, όπως προβλέπεται ρητά, να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο με ακτίνες X ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή της.

Οι δικαστές αναγνώρισαν υποχρέωση αποζημίωσης συνολικού ύψους 580.000 ευρώ. Θα λάβουν 120.000 ευρώ η σύζυγος του υπασπιστή και 120.000 ευρώ κάθε ένα από τα δυο παιδιά του, 80.000 ευρώ κάθε γονέας και 30.000 ευρώ κάθε ενα από τα δυο αδέλφια του.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η πρακτική να εξαιρούνται από τους ειδικούς ελέγχους τα αντικείμενα που προσκόμιζαν όσοι κατείχαν ειδική κάρτα πρόσβασης στο υπουργείο αποτελεί παραβίαση της απόρρητης διαταγής του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και απάδει πρός την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας από τα ειδικά μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας X RAY συνιστά παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και αν ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί, θα είχε εντοπιστεί ο μηχανισμός και θα είχε αποτραπεί η πυροδότηση της βόμβας και ο θάνατος του υπασπιστή.

Ο ισχυρισμός του Δημοσίου ότι ο υπασπιστής του τότε υπουργού ήταν συνυπαίτιος επειδή λόγω της θέσης του ενδεχομένως είχε δώσει εντολή να εξαιρούνται τα ειδικά διαπιστευμένα πρόσωπα από τους ελέγχους απορρίφθηκε ως αβάσιμος.

​Την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια είχε αναλάβει μια ανώνυμη τρομοκρατική οργάνωση με επιστολή προς την εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Ο αποστολέας της προκήρυξης υπέγραφε με το πραγματικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη, Θανάσης Κλάρας. Ως αποστολέας του φακέλου-βόμβα, που σκότωσε τον υπασπιστή, εμφανιζόταν​ ο καταζητούμενος για την υπόθεση της SIEMENS Χρ. Καραβέλας.

Στην επιστολή ο αποστολέας ισχυριζόταν ότι στέλνει στον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, δείγμα από έγγραφα και ηχογραφημένες συνομιλίες που είχαν σχέση με το σκάνδαλο.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου