ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ιστιοπλοΐα και Θαλάσσιος Τουρισμός

ιστιοπλοΐα-και-θαλάσσιος-τουρισμός-395382

Στην Ελλάδα απολαμβάνουμε σπουδαίες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις, σε Αιγαίο, Ιόνιο και Θερμαϊκό. Οι συνθήκες που επικρατούν στα Ελληνικά πελάγη κάνουν την ιστιοπλοΐα απολαυστική και απευθύνονται από τους πιο αρχάριους μέχρι τους πλέον έμπειρους ιστιοπλόους. Τα γραφικά νησιά, οι φιλόξενοι κάτοικοι, οι ανεξερεύνητοι όρμοι και οι τοπικές εκδηλώσεις που πάντα πλαισιώνουν καθιστούν την Ελλάδα ένα μαγευτικό προορισμό. Ανακαλύψτε τον και θα είστε πάντα νικητές, σε κάθε αγώνα.

Οι άνθρωποι πίσω από τους πιο σημαντικούς αγώνες Iστιοπλοΐας στην Ελλάδα

Πίσω από κάθε Iστιοπλοϊκή διοργάνωση βρίσκονται οι αθέατοι πρωταγωνιστές που με την προσπάθεια και το όραμα τους χαράζουν την πορεία για την επιτυχημένη εξέλιξη. Πλέον του αθλητικού μέρους συνυπάρχει το κοινωνικό, με την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και τη συνδρομή για την την προβολή της χώρας. Η ιστιοπλοΐα και ο θαλάσσιος τουρισμός είναι τόπος κοινός.

CYCLADES REGATTA 2015

  • Πότε: τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου
  • Που: Νησιά Κυκλάδων
  • Διάρκεια: 7 ημέρες
  • Info: www.notk.gr

Κέλυ Παυλίδου, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Ναυτικός Όμιλος Τζιτζιφιών – Καλλιθέας

Η σημασία της διεξαγωγής ιστιοπλοϊκών αγώνων στην Ελλάδα αποδεικνύεται αν αναλογιστούμε ότι το σήμα που επιλέχθηκε ως λογότυπο της χώρας μας στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 ήταν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος.

Ο ναυταθλητισμός μπορεί να συνδυαστεί με πολιτιστικές εκδηλώσεις και να φέρει κοντά τους αθλητές με την νησιώτικη πραγματικότητα, παράδοση και ζωή ενώ παράλληλα οι τοπικές κοινωνίες έρχονται σε επαφή με την ιστιοπλοϊα. Οι αγώνες επίσης αποτελούν πηγές εσόδων στις τοπικές κοινωνίες αλλά και μέσο προβολής των νησιών ώστε να αυξηθεί η προσέλευση ξένων πληρωμάτων/σκαφών στην χώρα. Στην Ελλάδα λόγω καιρού, έχουμε το πλεονέκτημα να μπορούμε να κάνουμε ιστιοπλοΐα, είτε αγωνιστική είτε αναψυχής, όλο σχεδόν το χρόνο και οι προορισμοί ιστιοφόρων σκαφών είναι πανέμορφοι και ατελείωτοι. Υπάρχουν και οι υποδομές αλλά και η τεχνογνωσία για την διοργάνωση μεγάλων διεθνών διοργανώσεων. Στόχος του Διεθνούς ιστιοπλοϊκού Αγώνα Cyclades Regatta του Ν.Ο.Τ.Κ είναι η προβολή της Ελλάδας και τού αθλήματος στο εξωτερικό.

Ράλλυ Αιγαίου

  • Που: Νησιά Αιγαίου
  • Πότε: μέσα Ιουλίου
  • Διάρκεια: 7 ημέρες
  • Info: www.aegeanrally.gr


Photo Credits: Νίκος Αλευρομύτης/ Alen.gr

Ιωάννης Μαραγκουδάκης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ)

Η ιστιοπλοΐα, εν σχέσει με τα άλλα αθλήματα, παρουσιάζει μία σημαντική ιδιαιτερότητα:

Σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα ο χρόνος ενασχόλησης είναι περιορισμένος και συγκεκριμένος. Μετά το τέλος της αθλητικής δραστηριότητας, το άτομο επιστρέφει στις συνήθεις δραστηριότητές του. Στην ιστιοπλοΐα ωστόσο – και ιδιαίτερα με σκάφη ανοικτής θαλάσσης – η ενασχόληση είναι χρονικώς απεριόριστη, διότι τα σκάφη παρέχουν τη δυνατότητα μακράς παραμονής στην θάλασσα και πραγματοποιήσεως μικρών ή μεγάλων θαλάσσιων περιηγήσεων μακριά από τον τόπο αναχώρησης.
Κατά τη διάρκεια της περιηγήσεως στη θάλασσα, το άτομο μπορεί να ασχοληθεί και με οτιδήποτε άλλο αγαπά και αρέσκεται όπως π.χ. την κολύμβηση, την μουσική, το διάβασμα, την μαγειρική κλπ. Αλλά κυρίως έχει την δυνατότητα αυτές τις θαυμάσιες ενασχολήσεις να τις μοιράζεται με τα αγαπητά του πρόσωπα. Η ιστιοπλοΐα λοιπόν δεν είναι απλώς ένα άθλημα, αλλά ένας τρόπος ζωής που οδηγεί τον άνθρωπο στο φυσικό περιβάλλον και μακριά από τις επιβλαβείς επιδράσεις των αστικών κέντρων.

Οι ελληνικές θάλασσες παρουσιάζουν μία παγκόσμια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς μορφολογίας όσο και μετεωρολογικών συνθηκών. Το πολυσχιδές των ηπειρωτικών ακτών που τις περιβάλλει και η πληθώρα των διάσπαρτων νησιών τους με τις ακρογιαλιές τους – καταφύγια για όποιον άνεμο κι αν επικρατεί – διαμορφώνουν ένα ιδανικό περιβάλλον για θαλάσσια περιήγηση. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον παρουσιάζει η συχνή εναλλαγή του τοπίου όπως και η διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα κάθε νησιού.

Επί πλέον οι διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στα δύο κύρια ελληνικά πελάγη, το Αιγαίο και το Ιόνιο, καλύπτουν όλη την κλίμακα απαιτήσεων για ιστιοπλοΐα και θαλάσσια περιήγηση. Στα ελληνικά νησιά συνδυάζονται τα ερείπια του αρχαίου πολιτισμού με την κυβιστική αρχιτεκτονική μεσαιωνικών χωριών και την μοντέρνα αισθητική των κοσμοπολίτικων κέντρων. Κάτω από το εκτυφλωτικό νησιωτικό φως συμβιώνουν ντροπαλοί φιλόξενοι νησιώτες και το διεθνές Jet-Set, οι ερημικές παρθένες παραλίες με το παραλήρημα των νυχτόβιων κέντρων διασκέδασης, οι μοναχικοί ορμίσκοι των κρυστάλλινων νερών με την σφύζουσα συγκοινωνία των ακτοπλοϊκών λιμένων.

Εξάλλου, η αυθεντική Ελληνική κουζίνα, γνωστή παγκοσμίως, αποτελεί ούτως ή άλλως πόλο έλξης των παραθαλάσσιων περιοχών και της νησιωτικής Ελλάδας, ειδικά δε με τις τοπικές σπεσιαλιτέ, τα φρέσκα ψάρια και τα διάφορα εδέσματα.

Μέθοδοι ανάπτυξης της ιστιοπλοΐας και του θαλάσσιου τουρισμού

Η προώθηση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας και γενικότερα του θαλάσσιου τουρισμού μπορεί να επιτευχθεί με δύο μεθόδους:

1) Δια της δημιουργίας εκπαιδευτικών ναυταθλητικών κέντρων, στα οποία οι ξένοι ή οι Έλληνες τουρίστες θα έχουν την δυνατότητα το καλοκαίρι παράλληλα με τις διακοπές τους να μυηθούν και στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Το όφελος για αυτούς είναι ότι θα συνδυάζουν το τερπνόν με το ωφέλιμο και μάλιστα με πολύ μικρότερη απώλεια χρόνου απ’ ότι θα το πραγματοποιούσαν στα αστικά κέντρα όπου πέρα των λοιπών περιορισμών θα έχουν και μεγάλη απώλεια χρόνου από τις μετακινήσεις.

2) Δια της διοργανώσεως ιστιοπλοϊκών αγώνων. Παρά το γεγονός ότι η ιστιοπλοΐα μπορεί να ασκηθεί και σαν μεμονωμένο άθλημα, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον σαν ομαδική εκδήλωση. Τούτο, αφ’ ενός μεν δημιουργεί συναγωνισμό κατά τη διάρκεια των αγώνων, αφ’ ετέρου δε αναπτύσσει την κοινωνικότητα και την επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας, επομένως και πόλος έλξης ομαδικού τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΠΟΙΑΘ διοργανώνει κάθε χρόνο ιστιοπλοϊκούς αγώνες μεταξύ των οποίων ο σημαντικότερος είναι το Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλλυ Αιγαίου, με τη συμμετοχή ξένων ιστιοπλόων οι οποίοι προβάλλουν την Ελλάδα ως χώρα θαλασσίου τουρισμού.

SPETSES CLASSIC YACHT REGATTA

Στρατής Ανδρεάδης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Race Director της Spetses Classic Yacht Regatta

Δύο ήταν οι βασικοί μας στόχοι οταν ξεκινήσαμε το Classic Yacht Race το 2011, να προσελκύσουμε τα πιο όμορφα κλασσικά σκάφη της Μεσογείου σε έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου και βεβαίως να ενεργοποιήσουμε την υπεραξία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ώστε να τονώσουμε την τοπική κοινωνία. Το 2015 αποτιμώντας την προσπάθεια θεωρώ οτι ο στόχος επετεύχθη. Σήμερα προσπαθούμε να το εξελίξουμε ακόμη περισσότερο περιλαμβάνοντας και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε εντάξουμε το Spetses Classic Yacht Regatta στο παγκόσμιο ιστιοπλοϊκό ημερολόγιο των κορυφαίων διοργανώσεων.

Hellenic Match Racing Tour

  • Που: Σίρκουιτ με αυτοτελή σκέλη. Σάνη – Πάρος – Αθήνα
  • Πότε: Μάιος – Οκτώβριος 2015
  • Info: www.hmrt.gr

Παναγιώτης Μαρινόπουλος, Marketing Manager, Icarus Sailing Media, Hellenic Match Racing Tour

Ιστιοπλοΐα και θαλάσσιος τουρισμός. Πώς συνδυάζονται και τι οφέλη προκύπτουν από τις ναυταθλητικές διοργανώσεις;

Η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός για τους φίλους της ιστιοπλοΐας, με 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, σταθερά δυνατούς ανέμους σε πολλά σημεία της χώρας και φυσικά μια υπέροχη ακτογραμμή που σε μήκος συγκρίνεται με αυτήν ολόκληρης της Αφρικής και περιλαμβάνει περισσότερα από 2000 νησιά. Αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι όχι τόσο οι υποδομές αλλά κυρίως η διοργάνωση σημαντικών ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων που θα στρέψουν την προσοχή των παγκόσμιων μέσων ιστιοπλοΐας στην χώρα μας και θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα περισσότερους λάτρεις του αθλήματος στον να επισκέπτονται την Ελλάδα για διακοπές με αφορμή την ιστιοπλοΐα.

Ποιος είναι ο στόχος; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Το Hellenic Match Racing Tour δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό: να προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ιστιοπλοϊκής κοινότητας φέρνοντας κορυφαίους αθλητές σε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας. Ξεκινώντας με ένα Tour με τους καλύτερους Έλληνες ιστιοπλόους που προβάλλεται τηλεοπτικά σε 120 χώρες αρχίσαμε να προσελκύσουμε κορυφαίους ξένους αθλητές με το πρώτο φετινό event στο Sani Resort και στην πράξη φάνηκε πόσο πολύ το ευχαριστήθηκαν και όλοι δήλωσαν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην χώρα μας για περισσότερες μονομαχίες στο μέλον. Επίσης, οι ξένοι αθλητές διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες κι οι υποδομές είναι ιδανικές στην Ελλάδα και αυτό τους εξέπληξε ευχάριστα. Στο μέλλον, θεωρούμε ότι το HMRT θα είναι η διοργάνωση που θα αναδεικνύει τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές οι οποίοι θα ανταγωνίζονται με κορυφαίες ξένες ομάδες που θα έρχονται ως guests σε διάφορα όμορφα venues στην χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο το HMRT θα γίνει το όχημα προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό όσον αφορά την ιστιοπλοΐα και μια καλή αφορμή να επισκεφτούν την Ελλάδα οι κορυφαίοι ξένοι αθλητές.

AEGEAN REGATTA

  • Που: Νησιά Ανατολικού Αιγαίου
  • Πότε: 22-28 Αυγούστου
  • Διάρκεια: 7 ημέρες
  • Info www.aegeanregatta.gr

Κύπελλο Βορείου Αιγαίου

  • Που: Porto Carras Resort Χαλκιδική
  • Πότε: 8 – 13 Αυγούστου 2015
  • Info: www.northaegeancup.gr

Άκης Τσαλίκης, Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονικης, Πρόεδρος της ΕΑΘ (Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης)

Η Aegean Regatta κατάφερε μέσα σε δεκαπέντε χρόνια ζωής να γίνει θεσμός, να φέρει σε επαφή ιστιοπλόους από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, να δώσει την δυνατότητα σε πολλά ξένα πληρώματα να γνωρίσουν το νησιωτικό πολιτισμό, αλλά και να τονώσει οικονομικά και τουριστικά τα ακριτικά νησιά. Μέσα σε αυτά τα χρόνια μεγάλωσε μία γενιά ιστιοπλόων η οποία έμαθε ότι μπορεί να ταξιδεύει εύκολα το Αιγαίο, να έχει ποιοτικούς και αξιόπιστους αγώνες, αλλά πάνω από όλα κατάφερε να αναδείξει την ιστιοπλοΐα όχι μόνο ως μέσο διασκέδασης αλλά και ως μέσο προσφοράς και τρόπου ζωής.

Το Κύπελλο Βορείου Αιγαίου είναι ο παλαιότερος αγώνας ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης στη Βόρεια Ελλάδα. Οι ιστιοδρομίες διεξάγονται στον Τορωναίο Κόλπο και η μαρίνα του Porto Carras στην Χαλκιδική είναι η έδρα της διοργάνωσης. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο αγωνιστικά προγράμματα, ένα στα πρότυπα του παγκοσμίου πρωταθλήματος και ένα που περιλαμβάνει κυρίως παράκτιες διαδρομές. Η φετινή διοργάνωση αποτελεί τη μεγάλη δοκιμή ενόψει του Πανευρωπαικού Πρωταθλήματος ORCi 2016 που έχει αναλάβει να διοργανώσει ο Ναυτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοικτής θαλάσσης σκαφών ORCi και IRC «Εις μνήμην Σπύρου Δήμου»

Γιάννης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς

Ιστιοπλοΐα και θαλάσσιος τουρισμός. Πώς συνδυάζονται και τι οφέλη προκύπτουν από τις ναυταθλητικές διοργανώσεις;

Η Ιστιοπλοΐα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον θαλάσσιο τουρισμό καθώς σε επίπεδο διεθνών οργανώσεων συμβάλλει στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού σε μία χώρα και συνάμα στη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα της εκάστοτε πόλης και χώρας στην οποία διεξάγεται ο αγώνας. Τα οφέλη που προκύπτουν είναι φυσικά πολιτιστικά αφού ο ναυταθλητισμός είναι μέρος του πολιτισμού μιας χώρας και παράλληλα οικονομικά και επικοινωνιακά. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς η ανάληψη του “Πανελλήνιου OPEN Πρωτάθλημα Ανοικτής θαλάσσης σκαφών ORCi και IRC”, από το οποίο για μια ακόμα φορά θα αναδείξει ταλαντούχους αθλητές και θα μας γεμίσει με συναρπαστικές στιγμές ευγενούς άμιλλας.

Ποιος είναι ο στόχος; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Στόχος σε κάθε διοργάνωση είναι αποτελέσουν το σημείο συνάντησης πολλών και εξαιρετικών αθλητών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, κάνοντας το άθλημα της ιστιοπλοΐας να συμβάλλει για μια ακόμα φορά στην ενίσχυση του αθλητικού ιδεώδους. Κάθε νέο ρεκόρ, κάθε νέο επίτευγμα θα δώσει χαρά σε όλους μας και θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τον πήχη για μελλοντικές διοργανώσεις.

Catamaran’s Cup International Regatta

  • Που: Πόρος- Ερμιόνη – Λεωνίδιο – Ναυπλιο – Ύδρα
  • Πότε: 24-31 Οκτωβρίου 2015
  • Info: www.catamaranscup.com

Γιάννης Κουρούνης, Istion Yachting CEO, Ιδρυτής του Catamaran’s Cup

-Ιστιοπλοΐα και θαλάσσιος τουρισμός. Πώς συνδυάζονται και τι οφέλη προκύπτουν από τις Nαυταθλητικές διοργανώσεις;

Η σχέση μεταξύ των δύο είναι βεβαίως άμεση και ειδικά στην Ελλάδα η ιστιοπλοϊα φέρει μεγάλη βαρύτητα αναφορικά με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες ιστιοπλόοι επιλέγουν τη χώρα μας ακριβώς επειδή διαθέτει ιδανικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα παρέχοντας στους λάτρεις του αθλήματος την ευκαιρία να συνδυάσουν την ιστιοπλοΐα με τους πολυάριθμους, θελκτικούς προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας. Καθότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, πλέον του αυτονόητου πολιτισμικού οφέλους των ναυταθλητικών διοργανώσεων, αυτές ωφελούν συνεργιστικά και συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, προβάλλοντας την χώρα μας σε αυτό το κοινό επισκεπτών.

-Ποιος είναι ο στόχος; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Οι 5 διοργανώσεις του Catamarans Cup από το 2010 έχουν αποδείξει ότι η διοργάνωση δεν προσφέρει μόνο σημαντικό αθλητικό θέαμα για τους ενθουσιώδης του είδους αλλά ταυτόχρονα παρέχει σημαντικό οικονομικό όφελος σε τοπικές κοινότητες και μάλιστα σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης. Στόχος της διοργάνωσης είναι ο αθλητισμός, η οικονομία και ο τουρισμός να μπορούν να συμπλεύσουν σε μία κοινή πορεία με στόχο την προβολή της χώρας, την ανάπτυξη του εισοδήματος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η ανταπόκριση του κόσμου έχει ήδη επανειλημμένα ξεπεράσει τις προσδοκίες μας αφού το Catamarans Cup αγκαλιάζουν με μεγάλο ενθουσιασμό ολοένα και περισσότεροι ιστιοπλόοι που κάθε χρόνο έρχονται από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν τη μοναδική εμπειρία που μπορεί να τους προσφέρει η συμμετοχή τους.

huffingtonpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου